Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Косовска полиција да престане са малтретирањем новинара српских редакција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 07. 2023.

УНС и ДНКиМ: Косовска полиција да престане са малтретирањем новинара српских редакција

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује зато што је косовска полиција забранила новинарима српских редакција снимање куће из које је у току обележавања славе Свети Врачи у селу Крајиште код Липљана пуштана гласна музика којом је ометана литургија и тражи да припадници полиције одговарају за ове поступке.

У току литургије и литије око цркве, из оближњих албанских кућа чула се гласна музика којом су мештани Албанци провоцирали Србе повратнике и вернике који су се окупили у храму. Када су новинарске екипе покушале да сниме кућу из које је са разгласа пуштана музика, припадници косовске полиције су их спречавали у томе.

„Полиција нам није дала да снимимо кућу из које су пуштане националистичке песме које величају Адема Јашарија и такозвану ОВК. ‘Шефе, не смеш да снимаш, то је приватна кућа’ рекао нам је један од полицајаца, а потом руком показао да камере окренемо на другу страну“, рекла је за сајт УНС-а новинарка портала Грачаница онлајн и дописница Прве ТВ Ана Марковић.

Сниматељ КиМ радија Бојан Ћирковић истакао је да су их полицајци легитимисали.

„Након што је завршена литургија, новинарске екипе су испред цркве узимале изјаве од присутних. Тада је пришао унифирмисани и полицајац у цивилу. Питали су нас за који медиј радимо, који су још медији присутни и то записали“ , објаснио је за УНС Ћирковић.

УНС и ДНКиМ истичу да је у јавном интересу снимање људи и објеката из којих се крши јавни ред и мир, без обзира у чијем је објекат власништву.

УНС и ДНКиМ позивају да престану притисци на новинаре српских редакција  и да им се омогући несметано обављање новинарског посла.

УНС и ДНКиМ траже од међународних и косовских институција да се утврди одговорност полицајаца који су спречавали новинаре да раде свој посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси