Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Осуђујемо извештавање "Српског телеграфа" о Нои Миливојев и објављивање узнемирујућих фотографија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 07. 2023.

Извор: УНС

УНС: Осуђујемо извештавање "Српског телеграфа" о Нои Миливојев и објављивање узнемирујућих фотографија

Удружење новинара Србије (УНС) сматра недопустивим и осуђује писање "Српског телеграфа" о убиству осамнаестогодишње Ное Миливојев којим су погажени Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије.

"Српски телеграф" у штампаном издању, на свом сајту република.рс и друштвеним мрежама о овом убиству пише износећи мноштво детаља, а као додатну сензацију на сајту објавио је текст "Овде ће бити сахрањена брутално убијена Ноа". Овај текст заснован је на фотографијама породичне гробнице у Ковиљу, али породице у чијој гробници неће бити сахрањена преминула, нити та породица има икакве везе са убијеном девојком. У тексту на свом порталу "Српски телеграф" сахранио је и особу која није преминула и која је због тога доживела трауму, као и њени ближњи.

УНС-у су се обратили потресени чланови породице која је захваљујући сензационалистичком раду новинара постала видљива на сајту "Српског телеграфа" и друштвеним мрежама. Након што су безуспешно телефоном који је објављен на сајту покушали да дођу до новинара у редакцији, писано су им се обратили и текст са сајта је уклоњен, али без икаквог одговара и извињења породици. 

УНС апелује на уреднике и новинаре да поштују Кодекс новинара Србије при извештавању о злочинима и подсећа да их Закон о јавном информисању и медијима обавезује да пре објављивања провере порекло, истинитост и потпуност информације.

Закон прописује и да се не сме повредити достојанство жртве насиља приказом или описом сцене насиља. 

Кодекс новинара Србије обавезује новинаре да приступају послу са дужном професионалном пажњом и недвосмислено им забрањује да користе непримерене, узнемиравајуће садржаје који могу имати штетан утицај на децу.  

Према Кодексу новинар је дужан да поштује и штити права и достојанство жртава злочина. 

УНС указује да због кршења Закона и Кодекса од стране новинара, уредника и медија оштећени грађани могу се обратити судовима части новинарских удружења, саморегулаторном телу- Савету за штампу и надлежном суду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси