Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција: Забрињавајућа одлука локалне власти у Љигу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 12. 2012.

Медијска коалиција: Забрињавајућа одлука локалне власти у Љигу

Медијска коалиција оштро протестује због одлуке Општинског већа у Љигу да, на иницијативу председника општине, покрене процедуру оснивања Јавног предузећа за информисање и маркетинг "Телевизија Љиг". Ова одлука не само да је сукобу са важећом Медијском стратегијом и најавама Министарства културе и информисања да ће се Србија убрзано повући из власништва из медија, већ је противна и слову Предлога закона о јавним предузећима, који је у скупштинској процедури, а који не предвиђа могућност оснивања нових јавних предузећа чија ће делатност бити информисање.

Подсећамо да је Медијска коалиција реаговала на најаве сличне природе које су пре десетак дана стигле из Бечеја, као и да је, уз подршку међународних организација, допринела да се из Предлога закона о јавним предузећима избаци могућност оснивања јавних предузећа за информисање. Питамо се да ли представници Општине Љиг користе правну могућност да у интергенуму оснују општинску телевизију, или је у питању њихова неинформисаност?

Још једном подсећамо да Стратегија предвиђа да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода. На изради Медијске стратегије државни органи, медијска заједница и међународне организације заједнички су радили дуго и напорно, уз присуство јавности.

Медијска коалиција већ годинама упозорава да је држава својим власништвом довела у неповољан положај већину медија у Србији. Локални медији који функционишу као јавна предузећа не само да представљају нелојалну конкуренцију него својим повлашћеним положајем угрожавају медијске слободе.

Истраживање које је Медијска коалиција спровела половином ове године о финансирању локалних медија указује да су медији који функционишу као јавна предузећа, односно они медији којима је локална самоуправа оснивач, апсолутно привилеговани када се ради о финансирању из локалних буџета. Тиме се угрожава опстанак других медија на локалном тржишту. Истраживање показује да локалне самоуправе углавном арбитрарно и нетранспарентно троше јавни новац за подршку само одабраним медијима и мимо јавних и мерљивих критеријума и процедура, што доводи до озбиљних финансијских проблема у „неподобним медијима” и проузрокује нелојалну тржишну утакмицу.

Медијску коалицију чине АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси