Насловна  |  Саопштења  |  Новинарска и медијска удружења: Тражимо покретање поступка за разрешење чланова Савета РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 05. 2023.

Извор: УНС

Новинарска и медијска удружења: Тражимо покретање поступка за разрешење чланова Савета РЕМ-а

Новинарска и медијска удружења и синдикати траже покретање поступка за разрешење чланова Савета РЕМ-а због дугогогдишње активности која је у супротности са чланом 5. Закона о електронским медијима.

РЕМ директно крши одредбе тог члана јер –  „не доприноси очувању, заштити и развоју слободе мишљења и изражавања и не штити интерес јавности у области електронских медија и кориснике услуга електронских медија.

Доле потписане организације сматрају да је најновијом одлуком о додели дозволе за пружање медијских услуга путем кабловске и ИПТВ мреже “Инсајдер тим д.о.о”, издавачу дневног листа „Информер“, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) дефинитивно обесмислио своје постојање јер се осионо супроставља законима који уређују рад овог тела, као и подзаконским актима које је сам РЕМ усвојио.

Последњи мониторинг Савета за штампу показује да је овај лист у периоду од октобра 2022. године до краја јануара 2023. године 512 пута прекршио Кодекс новинара Србије. 

Нажалост, ово је још само један у низу показатеља нелегалног и нелегитимног понашања РЕМ-а. Подсећамо, иако су стручне службе РЕМ-а сваког месеца бележиле бројне прекршаје у емитовању свих телевизија које имају националну дозволу за емитовање, а посебно ПИНК и Хепи, РЕМ им је прошлог лета поново доделио дозволе за национално покривање.

Ове телевизије се нису придржавале претходног елабората који је садржао обавезно емитовање дечјег и научно-образовног програма. Са истом праксом наставили су и у новом циклусу што показује најновији извештај РЕМ-а, представљен на прошлонедељној седници Одбора за културу и информисање, у којем се констатује да је за три месеца ове године удео дечјег програма у укупном програму на Пинку био око 0,02 одсто, а на Хепију 0,01 одсто. Када су прошле године конкурисали за нову дозволу, представници телевизије Хепи обећали су да ће им удео дечјег садржаја бити 5% од укупног програма, док су представници Пинка обећали да ће културни, дечји и научно-образовни програм бити заступљен са минимум 20% у програму.

Савет РЕМ-а је у прекшају већ више од шест месеци, односно од 2. децембра када је истекао законом предвиђен рок за пету дозволу за националну покривеност.

На јучерашњој седници једна од последњих тачака дневног реда била је додела дозволе за рад Инсајдер тиму. Стручна служба није доставила на увид поднету документацију неопходну за одлучивање, а Савет је без увида у документацију која се односи на предложену програмску концепцију, тзв, елаборат, ипак донео одлуку о додели дозволе. Увид у елаборат тражила је и добила само једна чланица Савета, Јудита Поповић. Овакав однос према раду још један је доказ зашто ово тело не испуњава своју законом прописану улогу. 

Зато ове организације сматрају да је једино решење да чланови и чланице Савета РЕМ-а треба колективно поднесу оставке услед неостваривања одредаба закона, занемаривања јавног интереса и промоције политичког утицаја власти. Уосталом, државним акционим планом, након усвајања новог Закона о електронским медијима, а који управо треба да буде стављен на јавну расправу и уђе у процедуру усвајања, предвиђено је искључивање државних органа из предлагања кандидата за чланове Савета РЕМ-а и избор новог Савета РЕМ-а.

Коалиција за слободу медија сматра да овакво селективно коришћење јавног добра представља увреду за здрав разум и новинарску професију јер показује селективну примену закона и правила, тј. да правила не важе за привилеговане медије у служби владајућег режима. Ова одлука је најава даљег суноврата медијске сцене у Србији, која ће допринети даљем културном и сваком другом пропадању целокупног друштва. Уместо медијског плурализма, добили смо наставак медијског мрака и зато захтевамо да чланови РЕМ-а колективно поднесу оставку.

 

Потписници

УНС

СИНОС

Независно удружење новинара Србије

АНЕМ

Славко Ћурувија Фондација

Независно друштво новинара Србије

Локал пресс

АС Меди

ГС КУМ Независност

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси