Насловна  |  Саопштења  |  Mедијска коалиција и Асоцијација медија предлажу амандмане на Предлог Закона о јавним предузећима

05. 12. 2012.

Медијска коалиција и Асоцијација медија сматрају неопходним измене постојећег Предлога Закона о јавним предузећима којим се предвиђа могућност оснивања јавних предузећа у области информисања. Медијска коалиција и Асоцијација медија сматрају да се одредбе овог закона морају ускладити са постојећим законима и Медијском стратегијом.

Због тога, медијска коалиција и Асоцијација медија предлажу Министарству финансија и надлежном скупштинском одбору амандмане који гласе:

Амандман 1: „Из става 1 члана 2 Предлога закона, брише се реч „информисања“, јер је оснивање јавних предузећа у области информисања у супротности са постојећим медијским законима и Медијском стратегијом.

Амандман 2: „У прелазним и завршним одредбама Предлога закона, досадашњи чланови 69. и 70. постају чланови 70. и 71, а додаје се нови члан 69, који гласи:

“Одредбе овог закона примењују се и на неприватизована јавна предузећа у области информисања, до њихове приватизације у складу са прописима којима се регулише јавно информисање.”

Искрено се надамо да ће Скупштина Србије размотрити и прихватити ове амандмане који не мењају суштински дух закона а обезбеђују поштовање Медијске стратегије у којој се каже да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода.

Асоцијација медија и Медијска коалиција коју чине:

Независно удружење новинара Србије - НУНС

Удружење новинара Србије - УНС