Насловна  |  Саопштења  |  Mедијска коалиција и Асоцијација медија предлажу амандмане на Предлог Закона о јавним предузећима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 12. 2012.

Mедијска коалиција и Асоцијација медија предлажу амандмане на Предлог Закона о јавним предузећима

Медијска коалиција и Асоцијација медија сматрају неопходним измене постојећег Предлога Закона о јавним предузећима којим се предвиђа могућност оснивања јавних предузећа у области информисања. Медијска коалиција и Асоцијација медија сматрају да се одредбе овог закона морају ускладити са постојећим законима и Медијском стратегијом.

Због тога, медијска коалиција и Асоцијација медија предлажу Министарству финансија и надлежном скупштинском одбору амандмане који гласе:

Амандман 1: „Из става 1 члана 2 Предлога закона, брише се реч „информисања“, јер је оснивање јавних предузећа у области информисања у супротности са постојећим медијским законима и Медијском стратегијом.

Амандман 2: „У прелазним и завршним одредбама Предлога закона, досадашњи чланови 69. и 70. постају чланови 70. и 71, а додаје се нови члан 69, који гласи:

“Одредбе овог закона примењују се и на неприватизована јавна предузећа у области информисања, до њихове приватизације у складу са прописима којима се регулише јавно информисање.”

Искрено се надамо да ће Скупштина Србије размотрити и прихватити ове амандмане који не мењају суштински дух закона а обезбеђују поштовање Медијске стратегије у којој се каже да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом финансира из јавних прихода.

Асоцијација медија и Медијска коалиција коју чине:

Независно удружење новинара Србије - НУНС

Удружење новинара Србије - УНС

Независно друштво новинара Војводине - НДНВ

Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ

Асоцијација независних локалних медија – Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси