Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СИНОС после новог одређивања притвора до 30 дана забринути за здравствено стање Дејана Златановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 03. 2023.

Извор: УНС

УНС и СИНОС после новог одређивања притвора до 30 дана забринути за здравствено стање Дејана Златановића

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поново захтевају пуштање из притвора Дејана Златановића, новинара и уредника онлајн медија Србин.инфо, за ког, и према тврдњама правника, не постоји основ за даље задржавање у Централном затвору.

Упркос томе јуче је Виши суд у Београду на захтев тужилаштва поново одредио притвор Златановићу од још 30 дана, што је једини одговор на поднесак адвоката од 22. фебруара у ком су тражили, имајући у виду Златановићев инвалидитет и до тада окончане правне радње, да му се, ако суд сматра притвор неопходним, он одреди као мера коју би издржавао у кућним условима уз надзор. 

Оптужни акт Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) није познат браниоцима, а кривичну пријаву против Златановића у којој је наведено да се он терети за кривично дело “позивање на насилну промену уставног уређења” правници који су за УНС и СИНОС анализирали тај акт сматрају неутемељеном.

Адвокати који су анализирали кривичну пријаву сматрају да би уколико оптужни акт опстане имали суђење за вербални деликт који у кривичноправном систему Србије није кажњив. Златановићу је упркос томе тужилаштво запретило затворском казном од годину дана. 

Виши суд у Београду је изрицање најстроже мере коју у овој фази поступка може донети образложио ставом: “због опасности да ће окривљени у кратком временском року поновити дело таквог интезитета да се може спречити једино мером притвора, а не неком другом, блажом мером”.  

УНС и СИНОС су од најближих сродника Дејана Златановића обавештени да већ месец дана није испуњена одлука надлежног доктора да се уреднику Србин.инфо портала омогући медицинско средство како би могао да ради вежбе које су му свакодневно неопходне, нити да се креће у дужем временском интервалу, што спада у његову обавезну терапију због урођеног инвалидитета.

УНС и СИНОС позивају још једанпут надлежне у правосуђу да испитају постоје ли процедурални пропусти на које указују правници, а угрожавају здравствено стање Златановића.

УНС и СИНОС питају Виши суд зашто три недеље не одобрава посету њихових представника Златановићу по уредно поднетој молби.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

18.03.

2023.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 18:31

Re: Да нисте мало претерали?

Колега (?) Анђелковићу, да ипак нисте мало претерали причом о Милошевићу који је, по Вама, "формирао" НУНС и независне синдикате, а уз помоћ Сороша?! Уколико сте желели себи да подигнете цену, "стављајући главу на пањ", у "најцрњим" временима наше савремене историје (деведесете и Милошевић, честа поштапалица свих оних који би да на рачун мртвих уста граде своју каријеру неустрашивости), заиста је смехотресно! Да је заиста тако - да му је намера била да "гуши" слободу медија и независних инситиуција, па прво би нашао начин да искључи из игре "Блиц", који је био и остао његов највећи критичар, и један од медија који је и тада, и сада, на бранику ниподаштавања свега што је са предзнаком српско, а уста пуних хвале за западна постигнућа.
И, омашили сте тему.
Подржавам УНС и све оне који јавно указују на НЕОПХОДНОСТ пуштања колеге Златановића, јер - као што тврде правници и адвокати - НИЈЕ починио никакво кривично дело којим га "независно" судство терети. Тим пре, јер му је угрожено здравље!

Одговори
пет

17.03.

2023.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 12:14

Синдикат

„На иницијативу УНС-а, који снажно подржава акције за остваривање синдикалних права новинара, 2003. године је основан Синдикат новинара Србије”, записано је на званичном сајту УНС-а. Ново руководство УНС-а требало би да исправи ову (непотпуну) информацију. Први Синдикат новинара Србије после Другог светског рата званично је формиран и регистрован 1990. године, припреме су почеле 1987. Извештаје о том великом догађају за српско новинарствои објавили су тада готово сви медији. Слободан Милошевић је после тога склопио договор са Џорџом Сорошем и преко својих најоданијих људи формирао и НУНС и "независне" новинарске синдикате. Истовремено, све је учинио, на захтев Сороша, да угуши први послератни Синдикат новинара Србије (био сам један од оснивача) који је формиран уз подршку УНС-а и некадашње председнице Љиљане Зоркић.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси