Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Санкције за организаторе конференција на Косову без превода на српски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 03. 2023.

Аутор: УНС/ДНКиМ Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Санкције за организаторе конференција на Косову без превода на српски

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује због тога што на конференцији коју је данас поводом 8. марта, Међународног дана жена, организовала Косовска Агенција за родну равноправност није било превода на српски језик.

На данашњој конференцији, на којој је говорио и Аљбин Курти,  превод је био обезбеђен на албански и енглески језик. Превод на српски језик је по ко зна који пут изостао за новинаре српских редакција.

Након што је новинарка Медија центра у Чаглавици затражила објашњење, због чега нема превода на српски језик, службеник за законодавство у Агенцији за родну равноправност Насер Ајети одговорио је да превод није обезбеђен јер није било потврде да ће новинари српских редакција присуствовати догађају.

У позивници коју су из Медија центра доставили УНС-у, а коју је овај медиј добио пре неколико дана из ове Агенције, није наведено да је потребно да медијске куће потврде присуство својих новинара. Новинарка Meдија центра Сања Ђокић упутила је жалбу поверенику за језике на Косову Славиши Младеновићу.

УНС и ДНКиМ захтевају поштовање закона и испуњавање права на равноправну употребу српског језика и писма на Косову и Метохији и траже да одговорни за овај пропуст сносе санкције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси