Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Рушење обележја Ранку Перенићу и Ђуру Славују неће нас обесхрабрити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 10. 2012.

УНС и ДНКиМ: Рушење обележја Ранку Перенићу и Ђуру Славују неће нас обесхрабрити

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују рушење обележја отетим и несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу постављеног на путу Велика Хоча- манастир Зочиште код Ораховца.

 

Рушење обележја које опомиње да су два новинара отета на професионалном задатку и да их колеге траже је порука којом се директно угрожава слобода медија и право породица да се боре за судбину најмилијих.

УНС и ДНКиМ истичу да су Ђуро Славуј и Ранко Перенић отети само зато што су служили јавној речи и имају право на јавну реч која опомиње и тражи расветљавање њихових судбина. На срушеном обележју пише „ТРАЖИМО ИХ!“. Варају се сви који мисле да ћемо одустати, без обзира колико су отмичари и рушитељи спремни да се крију, а они који знају шта се догодило са Славујем и Перенићем неће или не смеју да проговоре.

УНС и ДНКиМ траже од локалних власти и ЕУЛЕКС-а хитно проналажење починилаца овог вандалског чина, захтевају расветљавање судбине отетих, и проналажење налогодаваца и починилаца убистава колега на Косову од 1998. године без обзира на националну припадност.

УНС и ДНКиМ  ће поново поставити обележје својим страдалим колегама, подстицати и охрабривати истраживање нерасветљених злочина. УНС и ДНКиМ и овом приликом позивају све који било шта знају о судбини наших колега Ђуре Славуја, Ранка Перенића, Марјана Мелонашија, Момира Стокуће, Љуба Кнежевића, Алекснадра Симовица и Бардила Ајетија да помогну.

Представници УНС и ДНКиМ су на Међународни дан киднапованих и несталих 30. августа ове године на путу између Велике Хоче и манастриа Зочиште, поставили обележје посвећено несталим колегама. На обележју је на српском и албанском писало: “Овде су 21. августа 1998. године нестале наше колеге Ђуро Славуј и Ранко Перенић, тражимо их”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси