Насловна  |  Саопштења  |  ЕУЛЕКС да испита забрану дистрибуције „Јединства”

06. 08. 2012.

ЕУЛЕКС да испита забрану дистрибуције „Јединства”

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) траже да ЕУЛЕKС полиција истражи случај заплене тиража недељника “Јединство” 31. јула од стране косовских цариника и полиције и обезбеди заштиту дистрибутера овог листа у Косовском Поморављу.

Инцидент се догодио на административном прелазу Бела Земља на регионалном путу Бујановац-Гњилане.

Након протеста УНС-а и ДНКиМ-а због бацања 3.000 примерака овог листа, после три дана (3. августа) на том административном прелазу истог дистрибутера Б.А. сачекали су 4 полицајца и 2 цариника и тражили да потпише изјаву  да је новине “својом вољом бацио у контејнер”, као и да је косовска царина “савесно радила свој посао”.

Упозорили су да га неће пустити, док не потпише изјаву коју су му издиктирали, јер се “око свега дигла велика гужва”. Он је након три сата убеђивања пристао да потпише такву изјаву.

Удружења инсистирају да се овим инцидентом бави ЕУЛЕКС полиција и међународне организације јер је очигледно да су косовска царина и полиција једино заинтересоване да заташкају цео случај.

Редакција „Јединства” као и УНС и ДНКиМ забринути су за безбедност дистрибутера „Јединства” Б.А. и његове породице који су застрашени и траже да им буде пружена неопходна заштита.

УНС и ДНКиМ очекују да мере буду спроведене хитно како сутрашња испорука часописа за културу на српском језику „Стремљења” не би доживела исту судбину, а безбедност дистрибутера Б.А. поново била угрожена.

Удружења су о овом инциденту обавестила надлежне у ЕУЛЕКС-у, УНМИК-у, ОЕБС-у, КФОР-у ИЦО-у (Међународна канцеларија цивилног представника), министра и заменика министра полиције Косова Бајрама Реџепија и Сaшу Рашића и директора царине Косова Наима Хуругљицу.