Насловна  |  Саопштења  |  УНС, НУНС, НДНВ: Председниче, помилујте Ласла Шаша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 07. 2012.

УНС, НУНС, НДНВ: Председниче, помилујте Ласла Шаша

Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позивају председника Србије Томислава Николића да донесе одлуку о помиловању Ласла Шаша из Суботице који од 20. јула издржава казну затвора због увреде вође мађарског десног екстремистичког покрета „64 Жупаније“ Ласла Тороцкаја.

Некадашњем сараднику листова Мађар со и Хет нап, шездесетдеветогодишњем Ласлу Шашу Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Основног суда из Суботице којом је по тужби Тороцкаја осуђен да плати 150 000 динара за увреде изречене у писму читалаца објављеном 24. априла 2007. у Мађар соу. Како казну није уплатио у предвиђеном року, јер није имао новца, она је преиначена у казну затвора од 150 дана. Иначе, судски поступак је вођен и у време док је Ласлу Тороцкају био забрањен улазак у Србију одлуком МУП-а, који га је означио као екстремисту.

Суд је оценио да је Шаш био свестан да је својим текстом увредио Тороцкаја и није узео у обзир његову одбрану да је оваквим текстом хтео да заштити овдашњу омладину од великомађарског национализма.

УНС, НУНС и НДНВ  истичу да због тешког материјалног стања Ласло Шаш не само да није могао да плати казну која му је пресуђена, већ је у другостепеном поступку био принуђен да се сам брани пошто није могао да плати адвоката.

У случају да ова казна остане на снази Ласло Шаш ће бити први новинар који издржава казну затвора због увреде од како је донет нови кривични законик.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси