Насловна  |  Саопштења  |  Скандалозна продаја Политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 07. 2012.

Скандалозна продаја Политике

Удружење новинара Србије (УНС) запрепашћено је сазнањем да је наш најстарији дневни лист, Политика, кришом и преко ноћи променио власника. Иза леђа јавности, удео немачког ВАЦ-а у власништву Политике од педесет посто продат је до сада потпуно непознатој фирми Ист медиа груп (Еаст Медиа Гроуп) са седиштем у Москви, чији је директор извесни Урош Стефановић.

УНС подсећа да је Политика важна српска институција о чијој судбини је држава преузимала бригу и на тај начин што је задржала половину власништва, „златну акцију“ у уређивачким и издавачким пословима и право прече куповине у случају продаје ВАЦ-овог дела.

УНС захтева да одлазећа Влада Србије, премијер Мирко Цветковић и министар културе Предраг Марковић, као и заменик премијера Ивица Дачић, подробно обавесте јавност о свим околностима ове скандалозне трансакције. Према сазнању УНС-а, имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један од финансијера Демократске странке, повезан је са Ист медиа групом, а месецима је наговештавано да ће управо он финансирати куповину Политике, посредством Курира или на други начин.

УНС тражи да Цветковић, Марковић и Дачић хитно одговоре да ли су утврдили ко је коначни власник Ист медиа групе и одакле потиче новац за ову куповину. Шта је са правом прече куповине које је држава имала преко Политике АД? Да ли је Мирослав Богићевић повезан са Ист медиа групом? Да ли Комисија за заштиту конкуренције зна ко је прави власник Ист медиа групе? Којом брзином је антимонополска комисија издала решење којим је одобрена куповина? Да ли је Управа за спречавање прања новца проверила порекло капитала? Ко је дао банкарску  гаранцију, односно покриће за кредит којим је купљена Политика? Да ли је истина да се ради о трансакцији вреднијој од десет милиона евра? Шта је држава предузела да се увери да иза трансакције не стоји капитал сумњивог порекла? Шта је разлог експресног уписа новог власника Политике у Агенцији за привредне регистре, односно јуче када је и захтев поднесен? Да ли је тачно да је адвокатица Ист медиа групе бивша заменица директора АПР? 

Чему толика журба и тајност?

УНС упозорава и стару и нову власт у Србији да све околности продаје Политике морају бити до краја јавне будући да је реч о важном јавном добру које припада грађанима, традицији и култури српског народа.

УНС подсећа нову власт да се коалиционим споразумом обавезала да ће „у потпуности обезбедити јавност и транспарентност власничке структуре у медијима“.

 

Коментари (10)

Остави коментар
сре

18.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 17:49

Срамотна продаја

Миладин Малишић, новинар
Продаја Политике на отимачински начин је срамотан за Србију и њен народ.

Одговори
сре

18.07.

2012.

trpimir [нерегистровани] у 17:19

pouka

postovana gospodo, pogledajte odakle je kupac, a setite se i koja ekipa je pod "okriljem" kremlja (karici, milosevici, i slicni njima) pa ako vam se ucini da ima koincidencije, lako cete i ostale kockice sloziti...

Одговори
сре

18.07.

2012.

anonymous Бошко Ломовић [нерегистровани] у 14:46

Штета оигромна, а нико одговоран

Ако су САНУ, Народна библиотека, Српска православна црква и "Политика" четири институционална стуба Србије (тако су ме учили), онда можемо очекивати да ће НЕКО понудити на тендер и САНУ, НБ и СТЦ - баш као што се десило и са најстаријим балканским новинама (и најугледнијим). Ништа властима у земљици Србији није свето, осим ћара од крчмења онога што су други створили и сачували. Очекујем да сви надлежни сад изјаве како нису криви, како нису знали. Испашће да је "крива левча" (део запрежних кола), што би Банаћани казали.

Одговори
уто

17.07.

2012.

Politika [нерегистровани] у 23:06

Sramno

Evo i advokatice! Sramno!!!

"Nikoleta Simić-Vučenović, advokat iz austrijske kompanije "Specht", koja je podnela zahtev za pre-registraciju vlasništva u PNM-u za Dnevni Akter je kratko poručila da "nije ovlašćena da daje izjave medijima".

Kako smo saznali Nikoleta Simić-Vučenović je u periodu od 2005. do 2008. godine obavljala funkciju zamenice direktora Agencije za privredne registre što bi moglo da objasni zašto je APR u roku od samo par sati u ponedeljak odgovorio na zahtev za pre-registraciju vlasništva PNM-a, što inače nije praksa."
http://akter.co.rs/26-ekonomija/10166-ko-je-kupio-politiku.html

Одговори
уто

17.07.

2012.

Momčilo Radosavov MITRIN,novinar [нерегистровани] у 22:31

Mnoga (nezgodna) pitanja Sonji Liht!?

Skandalozno! Misteriozno! I nebulozno!
Da je Srbija istinski pravna država, a dogodi se ovakva skandalozna ujdurma, da se 50% vlasništva akcionarskog kapitala u vlasništvu WAC-a mimo javnog tendera i bez održavanja skupstine "Politika "AD koja je vlasnik drugih 50% kapitala, u zajedničkom Društvu sa ograničenom odgovornošću lista "Politika"- odmah po saznanju, dejstvovao bi nadležni državni organ i Agencija za privatizaciju i doneli resenje o privremenoj zabrani, ili poništaju "prodaje" ove imovine u kojoj su pravi vlasnici: država Srbija sa oko 26%, javna preduzeća, privredni subjekti, banke i druge finansijske organizacije u Srbiji sa oko 40% i mali akcionari (svedeni sa 33,5 % 2003-2005. na 18% 2009-2010. godine)!
Akcionarsko drustvo "Politika" koje u DOO "Politika"(list i druga izdanja)ima 50% akcionarskog osnivačkog kapitala, ima skupstinu i upravni odbor, kojoj je predsednica gospođa Sonja Liht !? Svi su izgledi da su "zateceni" događajima, pa se ne oglasavaju ovim povodom, a dužnost im je i zakonska obaveza da pod hitno preduzmu mere da zaštite interese svih akcionara! Osim mnogobrojne imovine ove nacionalne kompanije, vela je vrednost "Politikine" palate u Makedonskoj 29, koja ne sme da bude otuđena, jer je krvlju i znojem odricanja , sagrađena na grbaci svih sadasnjih i bivsih radnika, zivih i mrtvih!
No, što god se preduzelo, organi gonjenja se moraju uključiti i ispitati okolnosti u kojima je ova transakcija dela imovine "Politike" A.D. u DOO "Politika" (list, magazini itd) netransparentno i bez ponude na javnom tenderu, dakle tajno, pa su tako, onemoguceni da u kupovini ucestvuju drugi zainteresovani subjekti u Srbiji i inostranstvu!
Posla ima za sve: javnog pravobranioca, policiju, tuzilastvo za organizovani kriminal , Agenciju za privatizaciju itd.

Одговори
уто

17.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 20:15

Strašno

Ovo što se je desilo sa prodajom Politike preko noći je slika naše stvarnosti!

Regovanje UNS, ne samo da je profesionalno, već je i duboko patriotsko, zato, primite iskrene čestitke i istrajte!

Одговори
уто

17.07.

2012.

Carobnjak iz OZA [нерегистровани] у 17:24

transparentnost

Posto je sve bilo transparentno, jedino novinarima POLITIKE preostaje da izadju s transparentima, zatvore Makedonsku i Rusku ulicu, prosetaju do Ruske ambasade i pokazu da umeju da pisu na transparentima koji mogu, na daj boze da budu i hladno odbrambeno oruzje....

Одговори
уто

17.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 16:38

Istina na videlo

Dogorelo je do noktiju. Vise nema vremena za cekanje. Kako bi se sacuvao luconosa novinarstva i vratio novinarski ponos nadlezni odmah moraju da hapse, sve u lancu ove necuvene otimacine. UNS bi sa manjinskim akcionarima Politike, a to su nekadasnji novinari ove kuce, mogao da pokrene tuzbu kod Medjunarodnih sudova. Hvala i bravo za UNS na ovom tekstu.

Одговори
уто

17.07.

2012.

Necarobnjak iz Oza [нерегистровани] у 16:16

transparenti

posto je sve bilo tak transparentno, jedino da zaposleni uzmu transparente i zatvore Makedonsku ulicu, Kneza Milosa a i neku prugu, vladu i portira peru....

Одговори
уто

17.07.

2012.

градимир [нерегистровани] у 16:14

Тест за медије

Ево праве прилике за проверу слободе медија. Ето прилике за истраживачко новинарство. Ко, где, када, како и зашто? Ето сјајне прилике да се скину маске и одбрани један од стубова Србије и српске културе.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси