Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује увреде Велимира Илића на рачун Оље Бећковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 07. 2012.

УНС осуђује увреде Велимира Илића на рачун Оље Бећковић

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује изјаве председника Нове Србије Велимира Илића са данашње конференције за штампу на којој је вређао новинаре, а новинарки Ољи Бећковић поручио да ће је преваспитати, односно пронаћи некога ко ће то да уради.

Велимир Илић је тврдећи да се против њега води медијска кампања, једном од одговорних прогласио новинарку Ољу Бећковић и рекао „ми ћемо је преваспитати, али правно. Ако то није знао Матија, наћи ћемо ми људе који ће то знати“ и  „Ја више не разумем госпођу Ољу Бећковић, шта више она хоће од мене, да ли је она нормална, да ли је она здрава и молим одговорне људе на Б92 да је пошаљу на анализу“.

УНС сматра да су овакве изјаве апсолутно непримерене носиоцу јавне функције.

УНС подсећа да је коалиција која формира нову владу потписала споразум у ком је грађанима обећала потпуно другачији однос према слободи изражавања и новинарској професији. УНС упозорава да се искреност тих обећања управо налази на проби у случају увреда Веље Илића на рачун Оље Бећковић и изражава наду да нова власт за министре неће бирати људе који прете новинарима.

УНС подсећа да је Илић више пута вређао, претио и физички насртао на новинаре и да му није први пут да вређа угледну новинарку Ољу Бећковић.

Илић је почетком маја првостепено осуђен на новчану казну због напада на Владимира Јешића, док је радио са њим интервју 2003. године за Телевизију Аполо.

Познато је и да је на дописника Новости из Чачка Владимира Илића насрнуло обезбеђење  када је дошао да снима објекат у изградњи у Качулицама, у власништву Велимира Илића, тадашњег министра за капиталне инвестиције. Сам Велимир Илић је потом тај чин објаснио лажном тврдњом да су дописника Новости напали сељаци јер су у њему препознали особу која напаствује овце.

УНС позива Велимира Илића да престане да се недостојно односи према новинарима и да се извини колегиници Ољи Бећковић.

Прилог РТВ Б92

Коментари (2)

Остави коментар
суб

21.07.

2012.

Петар В Кнежевић, књижевник и новинар Београд [нерегистровани] у 13:49

НАЗОВИ СУКОБ БЕЋКОВИЋ - ИЛИЋ

Имајући у виду да је ОЉА БЕЋКОВИЋ, водитељка емисије "УТИСАК НЕДЕЉЕ" у више последњих својих ауторских емисија водила емисију у правцу наметања својих ставова јавности, дошло је и до спора који и данас траје.
Ово је, очевидно, предзнак атака на ставове јавности, те емисија постаје неинтересантна и наметнута, што је особита штета за леп стаж и известан успех који је та емисија имала до сада.
Што се тиче самог Веље Илића, како смо прочитали, он је, пре више дана исказао жаљење, упутивши извињење. То је разлог да се овај случај макне са Сајта УНС, из рубрике Саопштења.

То не значи да се и заборави несхватљиво и неухватљиво, а прилично прочитљиво и транспарентно вођење ове емисије од стране наведене водитељке. Ово је најбољи школски пример за младе новинаре како не треба, можда под утицајима са стране, водити једну телевизијску емисију.

Одговори
уто

17.07.

2012.

Vladan Dinic, glavni urednik nedeljnika "SVEDOK"anonymous [нерегистровани] у 15:05

Ilic-Beckovic

Nisam pobornik lika i dela velimira Ilica, ali sve manje razumem ponasanje Olje Beckovic, koja se u "svojim" emisijama ponasa kao islednik ili, u najmanju ruku potpredsednik "žutih". Zaista je neshvatljivo, a sto je sve suprotno osnovama novinarskog kodeksa navijackog ponasanja voditelja emisije koja je tu, u emisiji domacin, spiker i nista dalje od toga, a ona je, zapravo vecini gostiju koji ne podrzavaju "zute" partner, protivnik i islednik. Uz to, primetno je da Ona, gospodja Becković ima svoje omiljene goste i svoje favorite, pa smo najcesce svedoci da je "Utisak nedelje" najcesce utisak Olje Beckovic i njenih istomisljenika sto u medijima sto u politici. S postovanjem, Vladan Dinic

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси