Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СНС против цензуре у Братству

12. 06. 2008.

УНС и СНС против цензуре у Братству

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) подржавају колеге из нишког листа на бугарском језику "Братство", Момира Тодорова, Васка Божилова, Ванчеа Богојева и Кирила Георгиева, који су се одлучно супротставили писаној наредби директора ове куће, Небојше Иванова, да из броја 2.197 (који је на киосцима требало да се појави 13. јуна) избаце цео текст "Новчана седница Националног савета".

Новинар - уредник Кирил Георгиев, у спорном тексту аргументовано је изнео критике на рачун рада бугарског Националног савета и читаоцима предочио неприхватљиво образложење трошења новца, који држава издваја за рад ове институције.

Самоиницијативно проценивши да је текст "злонамеран, неистинит и увредљив" за чланове Националног сваета, директор Иванов је 11. јуна у 19 часова донео Решење (налог) уреднику Тодорову да чланак не објави, а као аргумент је навео ранији вербални сукоб новинара Георгиева са неким члановима Националног савета.

УНС и СНС истичу да нико ван редакције нема право да одлучује о уређењу новина.

Поступак директора Иванова представља грубо мешање у уређивачку политику и неодољиво подсећа на времена када су различити политички форуми и организације, према властитом тумачењу принципа подобности, кројили уређивачку политику новина.

Међутим, ни у време једноумља директори нису доносили решења у писаној форми, којим су одобравали или забрањивали текстове.