Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СНС против цензуре у Братству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 06. 2008.

УНС и СНС против цензуре у Братству

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) подржавају колеге из нишког листа на бугарском језику "Братство", Момира Тодорова, Васка Божилова, Ванчеа Богојева и Кирила Георгиева, који су се одлучно супротставили писаној наредби директора ове куће, Небојше Иванова, да из броја 2.197 (који је на киосцима требало да се појави 13. јуна) избаце цео текст "Новчана седница Националног савета".

Новинар - уредник Кирил Георгиев, у спорном тексту аргументовано је изнео критике на рачун рада бугарског Националног савета и читаоцима предочио неприхватљиво образложење трошења новца, који држава издваја за рад ове институције.

Самоиницијативно проценивши да је текст "злонамеран, неистинит и увредљив" за чланове Националног сваета, директор Иванов је 11. јуна у 19 часова донео Решење (налог) уреднику Тодорову да чланак не објави, а као аргумент је навео ранији вербални сукоб новинара Георгиева са неким члановима Националног савета.

УНС и СНС истичу да нико ван редакције нема право да одлучује о уређењу новина.

Поступак директора Иванова представља грубо мешање у уређивачку политику и неодољиво подсећа на времена када су различити политички форуми и организације, према властитом тумачењу принципа подобности, кројили уређивачку политику новина.

Међутим, ни у време једноумља директори нису доносили решења у писаној форми, којим су одобравали или забрањивали текстове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси