Насловна  |  Саопштења  |  Унапређење уместо разградње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 08. 2008.

Унапређење уместо разградње

Саопштење за јавност

Удружење новинара Србије (УНС) сматра да изјава Ане Томанове Маканове, потпредседнице Извршног већа Војводине и секретарке за информације, у којој се она залаже за успостављање нове, покрајинске радиодифузне агенције у Војводини, није довољно аргументована, ни утемељена.

УНС подсећа да је од 2000. године у осмишљавању и успостављању садашњег радиодифузног система Србије учествовао велики број медијских радника, медија, покрајинских и државних органа, представника међународних организација и цивилног сектора.

Тај систем до сада, као целина, није значајније оспораван. С обзиром да су само неке одлуке РРА појединачно биле спорне, УНС сматра да је постојећи радиодифузни систем потребно даље унапређивати, а не разградити. Тим пре што се више пута до сада показало да је такав систем и РРА било тешко изградити.

Реконфигурација радиодифузије у Србији представљала би још један сложен и неизвесан, а сасвим сигурно дуг и скуп процес. Тај процес био би покренут, након што је додела фреквенција окончана и то по правилима РРА, дакле институције коју би на основу овакве иницијативе требало разградити.

УНС истиче да би покрајинска радиодифузна агенција била и додатно финансијско оптерећење за емитере. РРА се по Закону о радиодифузији финансира из надокнаде за емитовање програма, коју плаћају емитери. УНС подсећа да су и постојећи издаци превелико бреме за емитере, а да би њихово дуплирање било неприхватљив трошак.

Мањинске заједнице у Србији, које Ана Томанова Маканова помиње, своја права у Србији остварују по високим европским стандардима. УНС не види како би реконфигурација српске радиодифузије суштински могла додатно да унапреди ове стандарде, односно шта би такав један процес могао ново да понуди припадницима мањинсиких заједница. Тим пре што би ван надлежности нове радиодифузне институције, која би сврху свог будућег постојања темељила на мањинским правима, остале знатне мањинске заједнице, попут бошњачке, албанске, влашке и добрим делом ромске, као и њихови медији.

УНС сматра да професионални стандарди не могу бити ограничавани територијално-административним поделама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси