Насловна  |  Саопштења  |  Курир објављивањем фотографије прекршио Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 11. 2007.

Курир објављивањем фотографије прекршио Кодекс

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава уредништво "Курира" да је објављивањем фотографије четворомесечне бебе и дела њене породице на насловној страни, како би се илустровао текст под насловом "Беба није крива због инцеста", прекршен Кодекс новинара Србије, као и Закон о информисању

УНС подсећа да Кодекс обавезује новинара "да осигура да дете не буде изложено ризику због објављивања имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи, или препознатљивом околином".

УНС истиче да не постоји оправдање за уредничку одлуку којом су на насловној и унутрашњој страни данашњег листа "Курир" објављене фотографије четворомесечног детета за чију малолетну мајку се у тексту претпоставља да је жртва породичног насиља (инцеста).

УНС апелује на колеге да воде рачуна када извештавају о осетљивим темама, јер откривањем идентитета малолетника и жртава насиља додатно их угрожавају и излажу непријатностима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси