Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Уредници и новинари дужни да штите идентитет деце жртава вршњачког насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 09. 2021.

Извор: УНС

УНС: Уредници и новинари дужни да штите идентитет деце жртава вршњачког насиља

Удружење новинара Србије (УНС) поводом извештавања медија о новом случају вршњачког насиља, о ком говори мајка нападнутог детета основношколског узраста, указује на дужност новинара и уредника да заштите идентитет детета, које је, у овом случају, објављивањем имена и фотографије школе, назива малог места у ком живи и иницијала мајке, учињено препознатљивим.

Кодекс новинара Србије у одељку о одговорности новинара прописује дужност поштовања и заштите права и достојанства деце. У одељку "Поштовање приватности" Кодекс прописује обавезу новинара и уредника да осигурају да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином.

Закон о јавном информисању и медијима прописује да се "малолетник не сме учинити препознатљивим у информацији која може да повреди његово право или интерес".

УНС позива уреднике и новинаре да наведене одредбе Кодекса и Закона поштују приликом извештавања о овом и другим случајевима вршњачког насиља.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси