Насловна  |  Саопштења  |  Неуставно да национални савети оснивају медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2012.

Неуставно да национални савети оснивају медије

Удружење новинара Србије (УНС) поздравља одлуку којом је Уставни суд Србије оспорио право Аутономне покрајине Војводине да послове из своје надлежности у области јавног информисања повери националним саветима националних мањина.

УНС је у октобру 2011. године затражио оцену уставности Закона о националним саветима националних мањина којим је националним саветима омогућено да буду оснивачи медија у јавном власништву.

УНС истиче да Уставни суд још није одлучивао о иницијативи УНС-а, али је оспоравајући покрајини право да послове информисања пренесе националним саветима националних мањина посредно потврдио да је тај закон у одредбама о оснивању медија националних мањина неуставан.

У образложењу иницијативе УНС је истакао да се национални савети претварају у тела којима управљају политичке партије националних мањина чиме медији које они оснивају потпадају под неприхватљив страначки утицај и самовољу.

УНС подсећа да су прошле године упркос вољи редакције смењени главни уредник листа „Мађар Со“ Чаба Пресбургер и уредник телевизије „Панон“ Рудолф Михок. Пресбургеру је замерено што није довољно извештавао о раду председника Скупштине Војводине Шандора Егерешија и што новинари овог листа нису пропратили сваку конференцију Савеза војвођанских Мађара. Рудолф Михок смењен је јер није преносио у целости прославу мађарског националног празника.

Такође, председник УО РТВ Војводина Борис Лабудовић поднео је оставку зато што је применом Закона о националним саветима националних мањина менаџмент Јавног сервиса Војводине доведен у ситуацију да 16 од 21 главног уредника ове куће бирају национални савети уместо руководства РТВ-а.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

15.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 13:17

српска реч

Подржавамо писмо медија из Крушевца. Чудимо се да СОКОЈ има право да сам повећава износ за тантијеме. То би требало да буде предмет Министарства културе или Владе Републике Србије.
Али потпуно нас је "убило" кад смо видели да се медијске куће из крушевца нису потрудиле да писмо напишу званичним писмом републике Србије, тј. ћирилицом. То говори много о њиховом односу према држави, народу и послу којим се баве.
Овако је много умањена њихова иницијатива. Изгледа да реагују само због својих плата (које после овако написаног писма) је питање колико су оправдане.
С поздравом
редакција Српске речи, Праг
П.С.
Наше новине овде у "латиничном царству" штампамо, никако другачије (!!), него ћирилицом.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси