Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС забринути због најављених отказа у компанији „Новости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 09. 2021.

Извор: УНС

УНС и НУНС забринути због најављених отказа у компанији „Новости“

Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) послали су писмо директору компаније „Новости“ Недељку Крсмановићу и главном и одговорном уреднику Милораду Вучелићу у којем исказују своју забринутост због критеријума на основу којих се колегинице и колеге новинари и медијски радници проглашавају сувишним у „Новостима“, те им прети отказ, иако су од непосредних руководилаца високо оцењивани.

Наиме, наша удружења су обавештена од Синдикалне организације „Новости“ – Синдиката новинара Србије да дневни лист „Вечерње новости“ планира да отпусти 40 запослених новинара и медијских радника, да колегиницама и колегама од којих неки више од две деценије раде у компанији није понуђена обука како би стекли нове вештине за рад, а што је запосленима гарантовано колективним уговором „Новости“, као и да се паралелно запошљавају нови људи који се задржавају у хонорарном статусу и ангажовани су преко агенције.

УНС и НУНС указују у писму да је Синдикат новинара Србије упутио мишљење да је Предлог Програма за решавање вишка запослених донет кршењем законских рокова. Такође, руководству Компаније „Новости“ указано је да је поступак оцењивања запослених - на основу ког треба да се заснива одлука о именовању новинара и медијских радника који ће добити отказ - спроведен у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2021, а да су Одлука о покретању поступка за утврђивање вишка запослених и измена те одлуке донете касније, у другој половини јула. Запосленима није саопштено да се спроводи поступак оцењивања, што је супротно судској пракси у Србији по којој важи да уколико се као критеријум узима резултат рада за утврђивање вишка запослених на позицијама где се смањује број извршилаца, онда запослени морају унапред бити упознати са критеријумима за оцењивање и спровођењем поступка оцењивања.

Синдикат је дао мишљење, са чим су наша удружења упозната, да у компанији „Новости“ овом приликом  није испоштован услов да запосленог оцењује непосредни руководилац и да је наведен конкретан случај колегинице из маркетинг службе коју је, према наводима Синдиката, оцењивала особа која није имала увид у њен рад. Као још једна од неправилности на коју је указано наведен је податак да се укидају радна места и вишком проглашавају новинарке које већ две године не раде на тим местима, а раде у „Интегрисаној редакцији“ у коју се запошљавају нови људи.

Оба удружења су позвала послодавце у тој компанији, да се изјасне о приговорима на оцењивање који су запослени уложили, односно, да учине све што је у њиховој моћи да омогуће преквалификацију постојећег кадра како би могли да се уклопе у реализацију планова за побољшани рад „Новости“. УНС и НУНС су понудили да организују обуку за рад у дигиталним медијима за новинаре и медијске раднике којима прети опасност да остану без посла у „Новостима“, а који желе да унапреде знања и вештине за рад који ће им у будућој расподели послова бити потребан.

Коментари (5)

Остави коментар
пет

01.10.

2021.

Babinjo išup [нерегистровани] у 00:07

Javašluk

Pritom gledaju da angažuju što više volontera kojima obećavaju lepu karijeru, ali ič u kešu, samo neko zrnevlje ako neko preživi par meseci. A od istih se zahteva veći broj tekstova, veća prisutnost na radnom mestu i angažovanje od pojedinih stalno zaposlenih koji više vremena provode na putovanjima nego u redakciji.

Одговори
сре

08.09.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 12:22

Re: Понижавајуће, за захтевну професзју

Иако сам већ 11 лета у радном спору са „Политиком” N&M: саосећам са колегама из професије! Резигниран сам на новинску кућу (неке колеге) у којој сам више од 20 година писао о свему и свачему, а нарочито на понашање судских инстанци... Срамота, а после тзв. технолошког вишка – тешки су дани!

Одговори
сре

08.09.

2021.

Biljana [нерегистровани] у 08:51

Rukovodstvo Novosti bez čula sluha

U Novostima se nižu otkazi. Objavljeno je zajedničko reagovanje UNS i NUNS povodom otpuštanja novinara i drugih medijskih radnika. Naravno, niko nije ni trepnuo. Nije ih dotaklo. Novo rukovodstvo ove kompanije, zajedno sa odgovornima iz firme "Coka" koja je kupila Novosti, stvorili su novu poslovnu atmosferu i neguju je konstantno. Novi kadar, sa čudnim imidžom, ulazi u kancelarije koje su sveže sređene i opremljene novim računarima i bahati se nevaspitanjem, dok dugogodišnji urednik fotografije revijalnih izdanja, brojeći dane do penzije, obavlja posao kurira, sekretara, fotografa i dobavljača kancelarijskog materijala, uz svoje redovne zadatke na koje u većini slučajeva ide gradskim prevozom, tegleći tešku opremu.
Kolege novinari pretrpani su poslom, ne zna se ko, šta i koliko radi, u atmosferi zlokobne insinuacije o novom krugu otkaza koji će uslediti u bliskom ili malo daljem periodu.
"Brzo, kratko i jasno" odavno se "oteglo" kao predugo konzumirana žvakaća guma. Svakodnevica mojih kolega pretvorila se u zabijanje glave u kompjuter i buljenje u ekran dok glava i oči ne otkažu poslušnost, dok se hodnicima šetaju i bahate tvorci afera koje ne postoje, nekadašnji beznadežni slučajevi koji su, gle čuda, postali šefovi i nova fela urednika koji kraduckaju tuđe vesti i potpisuju ih kao svoje.
Niču novi sektori, sinonimi onih koji već postoje. Igraju se nove igrice, sa mnogo želja a malo rezultata. Zapravo, nimalo njih. Love se klikovi, a ne vesti.
"Novosti" polako tonu.
Ne znam na kojoj su poziciji u ovom trenutku, jer su odavno iz impresuma izbacili podatke o tiražu, ali znam da zgrada ove firme ima devet spratova. Kao u onom Danteovom delu. Ko je čitao, zna o čemu pišem.
Neka je Bog u pomoći onima koji ostaju.

Одговори
пет

03.09.

2021.

Stojance [нерегистровани] у 21:56

Urušavanje bez presedana

Novosti idu ka sopstvenoj propasti. Posle sramotnog slučaja "Mauricijus" u Novostima je sada čistka svih koji nisu na liniji ili nisu nečiji...Ovih 40 ljudi je tek početak, biće ih nekoliko puta po toliko. Za to vreme dolaze novi ljudi, nečiji i podobni. I kad sve ovo prođe, oni će ostati... I dalje će biti nečiji; i dalje će diktirati standarde...biće još Mauricijusa i tako u nedogled. Zato se u Srbiji ništa ne menja, Srbija odavno nije demokratska zemlja u kojoj vladaju pravo i pravda. Ovi koji će sada doći u Novosti (kao što je nedavno došla gospođica koja je lansirala lažnu priču o Mauricijusu i debelo profitirala od toga) biće poslušnici koji ne mare za istinu, moral, činjenice... Oni su tu da lažu, propagiraju određene politikantske ideje i zbunjuju javno mnenje... Šteta i sramota za Novosti.
Ne može Srbija da mrdne napred bez lustracije... Nadajmo se i tome, jednog dana.

Одговори
пет

03.09.

2021.

Biljana [нерегистровани] у 14:57

Počelo je

U Novostima uručuju otkaze.
Ja sam bivši zamenik urednika revijalnog izdanja. Jedna od 40 prekobrojnih.
Džaba svi apeli kolega i institucija.
Sramno!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси