Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНС на Косову: Бићемо сутра на месту где су пре 23 године отети Ђуро Славуј и Ранко Перенић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 08. 2021.

Аутор: УНС

УНС и УНС на Косову: Бићемо сутра на месту где су пре 23 године отети Ђуро Славуј и Ранко Перенић

Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову подсећа да се сутра, 21. августа, навршавају 23 године од некажњене отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића код Велике Хоче, у општини Ораховац.

На месту где су Славуј и Перенић последњи пут виђени УНС је поставио спомен обележје на српском и албанском језику на ком пише: "Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари. Тражимо их".

Спомен обележје рушено је седам пута.

Захтев да се покрену истраге и дође до правде на коју се чека више од две деценије представници УНС-а и бројни новинари поново ће упутити сутра управо са тог места.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини.

УНС и УНС на Косову подсећају да нису расветљене и друге отмице и убиства новинара на КиМ. Од 1998. године до 2005. године киднаповано је и убијено укупно 14 новинара и медијских радника који су радили за медије на српском и албанском језику на Косову и Метохији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси