Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива фриленсере да се учлане у Клуб
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 05. 2021.

Извор: УНС

УНС позива фриленсере да се учлане у Клуб

Удружење новинара Србије (УНС) позива колеге да се учлане у Клуб фриленсера и хонорараца новинара, сниматеља и фоторепортера који је јуче основан, како би удружени и заједничким деловањем помогли у борби за равноправан статус и боље услове за рад колега.

Питање радног стажа фриленсера, остваривање права на пензију, животно осигурање, право на амортизацију опреме и акредитације, ауторска права, безбедност новинара, сниматеља и фоторепортера, биле су теме о којима су колеге синоћ полемисале на оснивачком скупу у Прес центру УНС-а. Звездан Манчић, председник Центра за развој фотографије и члан УНС, предложио је да ове теме буду преточене у радне задатке.

На скупу, који је водио Манчић, уз госта адвоката Миодрага Стишовића, било је присутно 28 фриленсера, док је онлајн, преко платформе Зум, њих 17 пратило састанак. Одлуком већине чланова УНС-а присутних на првом састанку, Звездан Манчић изабран је за председника Клуба, који је секција при Удружењу новинара.

Чланови Клуба почињу са радом на ценовнику услуга, ауторским правима, обрачунавању радног стажа и остваривању права на пензију, акредитацијaма и безбедности колега. Формирани су тимови који ће се бавити темама које су од значаја за егзистенцију новинара.

Да бисте постали члан Клуба своје податке са контактима потребно је послати на имејл: zvezdan.mancic@uns.rs.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

31.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 12:04

Re:

To sto je neko frilenser, ne znaci da je nenovinar.
Mnoge kolege rade na crno, za honorare koji im kasne i da ne navodim dalje.
Svi bi mi voleli da smo te srece, pa da radimo uz puno radno vreme, zaradu i placene doprinose, a ne da od novca koji zaradimo, moramo sami da mislimo o stazu. Neki su prinudni frilenseri.
Ne budite surovi prema kolegama, jer ne znate ko kakvu bitku bije. Pitajte lokalne medije malo kako im je, tacnije, kolege.

Одговори
суб

15.05.

2021.

Trt [нерегистровани] у 08:22

Stizu i mesari

UNS učlanjuje nenovinare. Nova jadnoća posrnulog udruženja

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси