Насловна  |  Саопштења  |  Проглас поводом 3. маја Светског дана слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 05. 2012.

Проглас поводом 3. маја Светског дана слободе медија

Поводом Светског дана слободе медија који се обележава сутра, 3. маја, акцијом ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ Удружење новинара Србије објављује П Р О Г Л А С. Позивамо новинаре и медијске раднике да сутра од 11.55 до 12.00 прекину програм у електронским медијима, прочитају П Р О Г Л А С или га објаве на екранима, да у онлајн и штампаним медијима прекину рад, прочитају и објаве П Р О Г Л А С.




                                                          П Р О Г Л А С

Новинарство у Србији је у највећој кризи од 2000. године. Новинари су економски и професионално понижени. Слобода медија данас је на најнижем нивоу од петооктобарских промена.

Плате високообразованих новинара ниже су од просечних плата у Србији, а хонорари за које данас у великим медијским кућама раде млади новинари и медијски радници израбљивачки су и износе око 15.000 динара, што је још један, организовани вид уништавања новинарства као професије.

Новинари и медијски радници притиснути немаштином, у страху од губитка посла или хонорарног статуса у ком их власници медија држе годинама, подложни су самоцензури. Према последњем истраживању УНС-а из марта ове године 49,2 % испитаних чланова одговорило је да новинари повремено прибегавају самоцензури у страху од цензуре, а да 27,4 % прибегава самоцензури у великој мери.

Одсуство критичких садржаја, недостатак разноврсних мишљења у медијима и истраживачког новинарства су показатељи да су политички и притисци контролора тржишта реклама надјачали професију.

Осим притисака споља, новинари су данас принуђени да се и унутар својих медија боре за достојанство професије. Новинари и уредници у највећим медијима полажу рачуне маркетинг менаџерима, стручњацима за односе с јавношћу и људске ресурсе. Од новинара се тражи да "дотерају” текст који се креира ван редакције, намеће им се да објављују већ припремљене текстове маркетинг служби, уредницима се издају упутства од „медијских стручњака“ главних политичких властодржаца који догађај треба да прате, унапред им се даје на знање ко ће на терену бити саговорници.

Због текста „Државни органи потпуно неспремни за рат“ у ком су изнети подаци из докумената које је српским посланицима дало Министарство одбране, новинарка новосадског „Грађанског националног“ Јелена Спасић и њен уредник Милорад Бојовић нашли су се на удару власти. Према оптужници њихов случај требало је да се заврши на тајном суђењу, без присуства јавности.

УНС је водио акцију којом се супротставио прогону Јелене Спасић и Милорада Бојовића, а 500 новинара у Србији потписало је петицију Стоп тајном суђењу новинарима.

Упркос обећањима 18 година није било довољно да се расветле околности смрти Даде Вујасиновић, 13 година се од јавности практично крију налогодавци и убице Славка Ћурувије, једанаест година траје безуспешна истрага убиства Милана Пантића.

Специјално тужилаштво за ратне злочине до сада није показало интересовање ни за један случај убијених, киднапованих и несталих новинара и медијских радника српских редакција из периода ратова на простору бивше Југославије.

Удружење новинара Србије обележавајући Светски дан слободе медија позива новинаре и медијске раднике да без обзира на међусобне разлике буду професионално и економски солидарни, као и да поштују Кодекс новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси