Насловна  |  Саопштења  |  Економист, Правда и Авала нису пропали због економије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 06. 2012.

Економист, Правда и Авала нису пропали због економије

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због гашења дневника Правда, недељника Економист и претње престанком рада телевизији Авала.

УНС истиче да послодавци гашење ових медија оправдавају економским проблемима прећуткујући стварне разлоге за њихово пропадање, а они су у прикривеној и спекулативној власничкој структури и намерама које се косе са професионалном природом медија. Тако се прикрива и чињеница да се медији у Србији некад оснивају само ради промовисања политичких и пословних интереса власти и са влашћу повезаних тајкуна. 

УНС упозорава да је прикривена власничка структура у све три редакције коришћена на штету професионалних права и интереса редакција.Гашење медија после завршених избора је још један доказ њихове употребе за партијске потребе.

УНС очекује да РРА утврди и праву власничку структуру ТВ Авала за коју се основано верује да не одговара пријављеним власничким уделима.

УНС подржава штрајк запослених у Економист магазину и ТВ Авала и тражи да надлежни органи преиспитају пословање њихових оснивача.

УНС истиче да је посебно значајно испитати јавно изнете тврдње да се у Економист медија групи чији је незванични власник бивши потпредседник Владе Републике Србије Божидар Ђелић, порези и доприноси исплаћују на минималне зараде супротно Закону о раду и уговорима које запослени имају са послодавцем.

УНС позива све медије и њихове власнике на солидарност и радно ангажовање великог броја новинара и медијских радника који су протеклог викенда остали без посла.

УНС овим поводом још једном захтева да Влада Србије што пре стави на дневни ред извештај покојне Верице Бараћ о притисцима и контроли медија у Србији.Госпођа Бараћ и Савет за борбу против корупције меродавно су још прошлог лета утврдили да су медији у Србији постали манипулативно оруђе у рукама политичке елите. Пример Економиста упечатљив је доказ те тезе.  

Коментари (2)

Остави коментар
чет

07.06.

2012.

Саша Вучићевић у 10:15

Питање ?

Може ли ми неко, од драгих колега, одговорити - Има ли медија који није у служби партијских (или тајкунских) интереса ???

Одговори
чет

07.06.

2012.

пропали новинар [нерегистровани] у 09:39

ПИТАЊЕ ?

Може ли ми, драге колеге, неко рећи - на које медије политичари немају утицај...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси