Насловна  |  Саопштења  |  Спречити правно насиље над СОС каналом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 05. 2012.

Спречити правно насиље над СОС каналом

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од надлежних државних органа да спрече правно насиље које над телевизијом СОС Канал спроводи Републичка агенција за телекомуникације (РАТЕЛ), до окончања судског поступка пред Привредним судом у Београду по тужби СОС Канала против РАТЕЛ-а и РРА.

СОС Каналу прети блокада рачуна и принудна наплата 4,5 милиона динара, по пресуди Првог основног суда у Београду, а по тужби РАТЕЛ-а, због неплаћања накнаде за коришћење фреквенције, иако се пред Привредним судом у Београду већ годинама води спор по тужби СОС КАНАЛА против РАТЕЛ-а и РРА због додељивања неисправне фреквенције.

У досадашњем поступку пред Привредним судом вештачењем је утврђено да је СОС КАНАЛ претрпео штету од 650 милиона динара због додељивања фреквенције која по међународној расподели припада државној телевизији Румуније. Пред сам крај суђења, РАТЕЛ-у је Први основни суд пресудио да СОС Канал дугује 4,5 милиона динара, не улазећи у судски поступак који се води по тужби СОС Канала. У поступку пред Привредним судом је и РРА од РАТЕЛ-а тражила да прихвати вансудско поравнање са СОС каналом које РАТЕЛ одбија.

УНС сматра неприхватљивим да један медиј држави плаћа накнаду за ресурс који, државном грешком, не може да користи и упозорава да оваква судска пракса, супротно важећим европским конвенцијама, може довести до гашења медија.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

04.06.

2012.

MiroslavVislavski [нерегистровани] у 09:02

podrška UNS u "Slučaju SOS kanala"

Još jedan primer skandaloznih presuda u našem pravosuđu!
"Slučaj SOS Kanala" na žalost nije jedini primer koji pokazuje neposlovnost i neodgovornost Republičke agencije za telekomunikacije i osionost njenih članova, koji uprkos svojih grešaka u dodeli frekvencije terete oštećenu stranu. Sličan primer je sa zrenjaninskom televizijom KTV. Uprkos tome, članovi RATEL-a se baškare u svojoj moći!
Podržavam stav UNS da je neprihvatljivo teretiti jedan medij (jedini sportski tv kanal sa sopstvenom produkcijom) plaćanjem resursa koji državnom greškom konkretan medij, ne može da koristi! Nasilje RATELA i RRA u nekim slučajevima prevazilazi svaku meru i zahteva intervenciju nadležnih institucija. U tom pogledu, UNS treba da obezbedi kontinuitet svojih inicijativa i stavova kojima ukazuje na zloupotrebe moćnih institucija i pojedinaca, jer je jedan od retkih činilaca koji štite interes i prava novinara i njihovih medijskih kuća.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси