Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Казнити претње запосленима у ТВ Апатин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 05. 2012.

УНС: Казнити претње запосленима у ТВ Апатин

Удружење новинара Србије осуђује поступак Јована Бањца који је у суботу поподне ножем исекао две гуме на службеном аутомобилу ТВ Апатин.

По повратку са новинарског задатка екипа ТВ Апатин паркирала је службени аутомобил испред редакције ове медијске куће и седели су у оближњем кафићу када је Бањац у алкохолисаном стању пришао и избушио гуме на редакцијском аутомобилу.

Случај је одмах пријављен полицији која је изашла на терен и ухапсила Јована Бањца, који је након саслушања пуштен на слободу.

У ТВ Апатин подсећају да Јован Бањац већ дуже време шаље увредљиве и претеће поруке запосленима у овј кући. Према њиховим речима пре извесног времена претио је једној запосленој у ТВ Апатин која је била у поодмаклој трудноћи због чега је била поднета и кривична пријава, али ни полиција ни тужилаштво нису адекватно реаговали.

У ТВ Апатин истичу да Бањац није једини који прети овој медијској кући. Претњама и говором мржње истиче се бивши челник града Мирко Вранеш који на свом блогу “Апатинске хронике” (http://mirko-apatinskehronike.blogspot.com/) већ дуже време позива на линч ТВ Апатин и вређа њене запослене.

Пре пар месеци је и председник Општинског одбора Покрета Социјалиста Апатин Марко Кнежевић у два наврата преко друштвених мрежа позивао на бојкот ове медијске куће називајући је непрофесионалном и режимском и најављујући њену блокаду, подсећају у ТВ Апатин

За Удружење новинара Србије ове претње и најновији атак на имовину једног медија недопустиви су и представљају напад не само на медијску кућу и запослене, у овом случају ТВ Апатин, него и на слободу информисања и јавне речи уопште. УНС апелује на надлежне државне и органе локалне самоуправе да се озбиљно и енергично позабаве случајем ТВ Апатин како би они који прете медијима и медијским радницима добили адекватну казну.

Само доследном применом измењеног Кривичног законика према коме је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем предвиђена затворска казна од једне до осам година затвора, сматра УНС, јавност у Србији може схватити да се новинарима не сме претити и да се не смеју физички нападати због обављања свог посла.

УНС још једном подсећа да свако ко је из било ког разлога незадовољан радом медија или новинара мора да се уместо личног обрачуна претњама, прозивкама и уништавањем редакцијске опреме користи законским средствима и обрати судовима части новинарских удружења или регулаторним телима као што су Савет за штампу и РРА.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси