Насловна  |  Саопштења  |  НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал Прес о Цветковићевом објашњењу кредита Танјугу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 04. 2012.

НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал Прес о Цветковићевом објашњењу кредита Танјугу

Медијска коалиција – НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал прес - оцењује да је изјава премијера Мирка Цветковића у Лесковцу да је Влада дала краткорочну позајмицу Танјугу од 17,5 милиона динара, јер нема средстава да плати кредите, у потпуној супротности са Закључком Владе да је тај новац државној агенцији одобрен за извештавање о изборној кампањи и изборном дану.

Медијска коалиција сматра да су оба основа крајње спорна и неприхватљива. Нема ни једног економског, политичког или јавног интереса да Влада спасава неуспешна државна предузећа, која се већ претежно финансирају из буџета, попут Танјуга, нити да се државној агенцији додатно плаћа за нешто што је њена основна делатност и за шта добија више од 200 милиона динара годишње.

Ова противречност само потврђује бојазан Медијске коалиције да су у позадини одлуке о додељивању бескаматног кредита државној агенцији заправо политички мотиви још већег уплива на њену уређивачку политику. На тај начин отвара се простор да држава, односно странке које чине владајући блок, утичу на ток предизборне кампање, користећи новац из буџета.

Медијска коалиција подсећа да у Србији постоје још две новинске агенције, које послују на тржишту и којима овакви кредити нису доступни и напомиње да држава оваквим поступањем
систематски нарушава равноправност учесника на медијском тржишту.

То је у потпуној супротности са начелима Медијске стратегије, коју је Влада Србије усвојила прошле године.

Тиме се наставља систематско гушење медија који нису у власништву државе, са циљем да се у медијској сфери успостави монопол.

Одлука о бескаматном кредиту утолико је спорнија, ако се зна да Танјуг за 6. мај, у сарадњи са ЦеСИД, у свом Прес клубу најављује „Изборни дан“, коктел и ВИП пријем, чије трошкове у целини сносе спонзори.

Удружење новинара Србије – УНС
Независно удружење новинара Србије – НУНС
Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ
Независно друштво новинара Војводине - НДНВ
Пословно удружење Локал прес


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси