Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: Закон о РТК дискриминација Срба и ускраћивање медијских слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 03. 2012.

ДНКиМ: Закон о РТК дискриминација Срба и ускраћивање медијских слобода

Усвојени Закон о Радио телевизији Косова (РТК) ускарћује медијске слободе, он је дискриминаторски и против њега се треба борити судским путем и бојкотом.

Усвајањем Закона о РТК у косовској скупштини су погажени и одбачени захтеви и потребе српске заједнице, медијских радника, Друштва новинара Косова и Метехије, НВО сектора, међународних медијских стручњака, укључујући локалне и међународне документе и обавезе.

Скупштина Косова усвајањем Закона о РТК извршила је један од најгорих облика дискриминације и покушала да ограничи медијске слободе и право Срба на слободно и независно информисање, које је гарантовано локалним и међународним законима.

Кршење Ахтисаријевог плана и сопствених закона којима је јасно дефинисано да се Србима на Косову мора обезбедити један независни ТВ канал на српском језику јасно показује да су и овога пута етнички циљеви изнад закона и демократских начела.

Информисање на српском језику, према овој одлуци, биће под строгом контролом и утицајем власти, онако како је то случај са РТК на шта већ годинама упозоравају независне међунродне институције и медијске организације.

Сви захтеви који су потреба српске медијске заједнице су погажени, јер је телевизија на српском језику саставни део РТК, који није назавистан у финансијском, програмском али ни у кадровском смислу.

Канал на српском језику нема свој управни одбор који бира директора, седиште “телевизије на српском језику” није Грачаница него Приштина, управљачку, уређивачку и програмску политику водиће садашње руководство РТК.

Законом који је усвојен у Скупштини Косова кривотворена је одредница из Ахтисаријевог плана по којој канал на српском језику припада српској заједници.

Скупштина Косова је применом политичког насиља, уценама и притисцима током доношења и усвајањем овог Закона довела Владу Косова у позицију да контролише, производи и пласира информације и ТВ програм за Србе на Косову.

Друштво новинара Косова и Метохије сматра да је међународна заједница на овај начин поново наградила катастрофално лош рад РТК, њен етнички концепт, одговорност и улогу окидача за мартовски погром 2004. године на Косову.

У оквиру медијске заједнице и НВО сектора разрађена је идеја бојкота РТК канала на српском језику.

Узимајући у обзир овакву врсту дискриминације и кршење закона, Друштво новинара Косова и Метохије и Удружење новинара Србије покренуће судски поступак против оваквих законских решења пред свим релевантним локалним и међународним судовима и другим институцијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси