Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Изјаве Драгана Ђиласа притисак на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 11. 2020.

Извор: УНС

УНС: Изјаве Драгана Ђиласа притисак на новинаре

Изјава председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да ће тужити запослене на Телевизији Пинк и омаловажавање извештача те телевизије представљају притисак на новинаре, упозорава Удружење новинара Србије (УНС).

На јучерашњој конференцији за новинаре Странке слободе и правде, Драган Ђилас је рекао да ће тужити презентерку вести, новинара, саговорнике Телевизије Пинк, а власника Жељка Митровића "на крају", чиме је наставио с неприхватљивом праксом коју је започео избацивањем новинара са конференција за медије. Ђилас је притом с ниподаштавањем говорио о изгледу новинара Пинка.

УНС још једном упозорава политичаре да је карактерисање новинара на основу њиховог физичког изгледа и одевања непримерено. Свако има право да критикује рад медија, али не и да вређа новинаре и запослене у медијима и да своју моћ злоупотребљава како би их ућуткао. 

УНС наглашава да новинари имају право и обавезу да истражују имовину свих политичара и чланова њихових породица, да су притом дужни да поштују професионалне стандарде а да политичари због тога не смеју да вређају новинаре.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

01.12.

2020.

Rade Tanasković [нерегистровани] у 21:58

Šta Unsu smeta a šta ne smeta

Pravi se emisija o imovini D.Đ i brata mu. Obilaze adrese, prikazuju snimljeno, navodi broj nekretnina. Emisija nije serijal o srpskim bogatašima - izbor je političke prirode, cilj je D.Đ. "Politička ili ideološka pozadina informacije ne sme da utiče na odluke o njenom objavljivanju." – između ostalog kaže Kodeks novinara Srbije. U sadržaju emisije teško je razlikovati jasne činjenice od pretpostavki i nagađanja. Nije naznačen izvor informacija koji se prezentira javnosti, nije o imovini pitan njen vlasnik kom se emisija bavi. UNS-u ne smeta ništa od toga?

Одговори
уто

01.12.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:17

Re:

Ви коментаришете нешто, што не пише у тексту. Прочитајте још једном, без "ватре", па ћете увидети сву бесмисленост онога што сте написали.

Одговори
пон

30.11.

2020.

Zale [нерегистровани] у 23:11

Zašto

A zašto ne bi smeo da tuži vlasnika medija i novinare koji ga svesno, sistematski vređaju iznoseći brojne optužbe a bez ijednog validnog dokaza. Ne Đilas, svako ko je neosnovano optužen trebalo bi da tuži medij . To nije pritisak na medij ili novinare, to je ostvarivanje prava.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси