Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Политичари да омогуће новинарима да раде свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 03. 2012.

УНС: Политичари да омогуће новинарима да раде свој посао

Удружење новинара Србије протестује због спречавања дописника Радио телевизије Војводине Ненада Јовићевића да извештава о раду Скупштине општине Бечеј.

Јовићевићу је данас забрањен улазак у зграду Скупштине општине Бечеј на конференцију за новинаре на којој су општински посланици разматрали безбедносну ситуацију у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту, због све учесталијих крађа на имањима мештана.

Обезбеђење на улазу у салу обавестило је дописника РТВ-а да му је председник општине Бечеј Петер Кнези забранио улазак у зграду и присуство конференцији за новинаре. То исто је Јовићевићу потврдио и заменик председника општине Будислав Медурић, који је рекао да ће се на наредној седници општинског већа расправљати о разлозима због којих му је улаз забрањен.

Према Јовићевићевим речима Петер Кнези га је пре отприлике месец дана обавестио да локална самоуправа више неће са њим да комуницира јер нису задовољни начином на који је извештавао из Бечеја за време ванредне ситуације. Од тада му не шаљу позиве за конференције и обавештења о догађајима које општина Бечеј организује.

УНС подсећа представнике локалне самоуправе да је овим чином грубо прекршен Закон о јавном информисању посебно члан 10 који обавезује “државне органе и организације, органе територијалне аутономије и локалне самоуправе, јавне службе и јавна предузећа, као и посланике и одборнике да информације о своме раду учине доступним за јавност и то под једнаким условима за све новинаре и сва јавна гласила”.

УНС упозорава председника општине Бечеј Петера Кнезија да по Закону о јавном информисању нико не сме, ни на посредан начин, да ограничава слободу јавног информисања, нарочито злоупотребом државних или приватних овлашћења, и тражи да колеги Јовићевићу омогући приступ на свим догађајима које општина организује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси