Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива војвођанске колеге на солидарност са штрајкачима ТВ Авала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 02. 2012.

УНС позива војвођанске колеге на солидарност са штрајкачима ТВ Авала

Поводом грубог напада Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) на Удружење новинара Србије (УНС) због тога што је у акцији солидарности са штрајкачима на ТВ Авала примило донацију бившег новинара Радио телевизије Србије Миодрага Попова, УНС позива колеге из Војводине да се придржавају Кодекса новинара Србије, у чијем првом поглављу пише да је са “новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина”. То начело обавезује све новинаре, без обзира на њихове политичке циљеве и регионалне одреднице.

Опаске о “свеже навученој јагњећој кожи” и “јефтиним демагошким потезима”, као и лажне оптужбе за ратно хушкаштво, спадају у хајкачки дискурс који је потпуно непримерен новинарству. У жару политичке борбе коју су повели под фирмом новинарског удружења, колеге из НДНВ су заборавиле како на Кодекс, тако и на прву лекцију из људских права, да су универзална и да припадају како Петру Луковићу, тако и Миодрагу Попову.


УНС подсећа да се Миодраг Попов укључио у акцију солидарности УНС-а са штрајкачима на Телевизији Авала, донирајући месечна средства која су му судским путем додељена у процесу на ком је Петар Луковић осуђен због клеветања Попова у тексту “Сви за Хаг” из 2001. године. Петар Луковић се на крају тог процеса извинио Миодрагу Попову што га је вређао и клеветао без доказа. Зато је утолико чуднији захтев НДНВ да се Удружење новинара Србије извини Петру Луковићу што је прихватило да Попов угроженим колегама поклони средства која се судском одлуком скидају са плате коју Петар Луковић прима на Телевизији Пинк. Тим пре што је власник ТВ Пинка уједно и један од власника ТВ Авала.


Уместо извињења НДНВ због неутемељених оптужби и приземног изражавања, УНС предлаже колегама из Војводине да се укључе у акцију солидарности са штрајкачима Телевизије Авала, који су већ месецима жртве бескрупулозних газда и неодговорне државе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси