Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Кривичним закоником прописати затворске казне за нападаче на новинаре и њихову имовину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 07. 2020.

УНС: Кривичним закоником прописати затворске казне за нападаче на новинаре и њихову имовину

Због низа напада на новинаре и медијске раднике на протестима широм земље, Удружење новинара Србије (УНС) поднеће иницијативу новој Влади и Народној скупштини за измену Кривичног законика како би за сваки напад на колеге била предвиђена казна затвора.

УНС тражи да новинари и медијски радници буду изједначени по правима са другим професијама од јавног интереса и подсећа да је Кривични законик недавно измењен како би се повећала безбедност адвоката тако да су за лаке телесне повреде адвоката или члана његове породице предвиђене казне затвора од три месеца до три године.

Тим изменама такође је уведено кривично дело уништавања или оштећења имовине адвоката и чланова њихових породица, а УНС се залаже да таква законска одредба важи и када је нападнута имовина новинара и медијских радника због њиховог посла.

УНС подсећа да се 2009. године изборио да Кривичним закоником угрожавање сигурности новинара и медијских радника претњом буде кажњиво затвором, али сматра да се мора прописати затворска казна и за нападаче на новинаре на задатку, без обзира на тежину нанетих повреда.  

Само од 7. до 11. јула ове године догодило се 28 случајева физичког насртаја и ометања рада новинара, фоторепортера и сниматеља.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси