Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Бесплатна правна помоћ нападнутим колегама, позивамо сведоке да нам се јаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 07. 2020.

Извор: УНС

УНС: Бесплатна правна помоћ нападнутим колегама, позивамо сведоке да нам се јаве

Удружење новинара Србије (УНС) позива све колеге које су нападнуте током демонстрација да се јаве да бисмо им пружили бесплатну правну помоћ.

УНС позива и грађане који имају информације о нападачима на новинарске екипе или су били сведоци тих догађаја да се јаве на телефон 062/530337 како бисмо што пре открили њихов идентитет и како би били процесуирани.

УНС осуђује и нови низ напада на новинаре, фоторепортере и сниматеље на јучерашњим протестима у којима су повређене колегинице и колеге из агенције Бета и ТВ Курир, а уништена камера екипе Ал Џазира.

Фоторепортер Бете Милош Мишков потврдио је УНС-у да га је погодила цигла у главу док је фотографисао на степеницама испред улаза у Народну скупштину. Каже да је фотографисао бацање бакље на полицијски кордон када га је погодила цигла коју је бацио неко од демонстраната у правцу полицијског кордона.

Мишкову је указана лекарска помоћ, ушивена му је глава и до понедељка ће, рекао је УНС-у, остати под надзором лекара у болници.

Фоторепортерка Бете Светлана Дојчиновић повређена је такође када је на њу неко од демонстраната бацио чврст предмет. У Ургентном центру ушивена јој је повреда на левој руци.

Новинар ТВ Курир Стефан Станковић испричао је УНС-у да га је док је стајао на зиду, код улаза у Народну скупштину, један од демонстраната који је био испод њега ударио чврстим предметом у пределу десног бубрега.

"Нисам видео особу. Имао је маску и капуљачу. Стајао сам са фоторпортерима и фриленсерима и чуо како неко псује и вређа новинаре. Почео је затим да удара", рекао је УНС-у Станковић. Он је додао да је још горе било кад је испред њега и сниматеља пао сузавац и да су тада престали уживо да преносе догађаје испред скупштине.

У насртају на екипу Ал Џазире у којој су били Наталија Лучић и сниматељ Тарек Ани поломљена је камера. Њима су док су извештавали са протеста пришле мушке особе уз повике "Бежи бре с том камером", "Шта снимаш".

Новинару ТВ Н1 Петру Гајићу избила је из руке микрофон млађа мушка особа док је уживо у телевизијском програму преносио дешавања пред скупштинским улазом. "Све се брзо одвијало. Пришли су нам младићи, вређали нас. Један од њих ми је ударио микрофон. Нисам имао после непријатности", рекао је УНС-у Гајић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси