Насловна  |  Саопштења  |  УНС још једном позива учеснике демонстрација да престану с нападима на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 07. 2020.

Извор: УНС

УНС још једном позива учеснике демонстрација да престану с нападима на новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) поново позива учеснике демонстрација да престану са нападима на новинаре и медијске раднике који извештавају у интересу јавности и позива тужилаштво да истражи сваки случај насиља над нашим колегама, како би на недвосмислен начин била послата порука да је насиље над новинарима кажњиво и недопустиво.

На синоћњим протестима у Београду новинар портал nova.rs Војислав Милованчевић задобио је повреде главе када га је ударио један из групе момака која му је са капуљачама и маскама пришла. Процењује да су младићи имали око 20 година.

„Упозорио сам га пре ударца да сам новинар. Како ми се враћају детаљи чуо сам из те групе ‘немој га’“, каже Милованчевић за УНС. Након што је пребачен у Ургентни центар, он је дао изјаву полицији.

Фоторепортер Урош Арсић синоћ је такође повређен. „Налазио сам се у екипи сниматеља и новинара. Потрчали смо јер смо видели да је настао метеж у ком су демонстранти који су желели мирне демонстрације отерали оне који су желели насилне. Каменица је долетела из масе. Констатован ми је прелом носа", рекао је УНС-у Арсић.

Новинарки Инсајдера Ирени Стевић су два човека притрчала с леђа и отела јој телефон док је фотографисала кордон полиције код зграде Председништва. Стевићева за УНС каже да је имала новинарску легитимацију и ознаку прес спреда и на леђима.

„Тражили су да обришем фотографију. Рекла сам им да сам новинарка. Када сам их питала да се представе један је рекао да је из службе, а други припадник БИА, иако то нису могли да докажу“, каже Ирена Стевић и додаје да је, када јој је враћен телефон, укључила камеру, после чега су се они окренули и отишли.

УНС позива и грађане и полицију да снажно стану уз новинаре и медијске раднике, као и да им омогуће да несметано раде, а новинаре да истакну своје професионалне легитимације како би јасно показали да су на новинарском задатку.

УНС је забринут и због хакерских напада током јучерашњег дана на портале телевизије Н1 и листа „Информер“ и тражи да Тужилаштво за високотехнолошки криминал утврди ко стоји иза њих.

Никола Стојић, уредник сајта Н1 рекао је УНС-у да је њихов портал јуче у два наврата био нападан. Први напад, наводи, био је ДДоС и тада сајту није могло да се приступи сат времена. Други прекид је трајао 15 минута, а сајт се отежано отварао током дана.

Портал „Информер“ је објавио да је њихов сајт јуче био на удару скоро сат времена. „На сајт informer.rs је послато више од 40 милиона упита са IP адреса које су ‘маскиране’ као адресе из Бразила и Сингапура“, наводи тај портал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси