Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Полиција да пронађе нападаче на сниматеље Танјуга, подршка новинарима који су извештавали са протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 07. 2020.

УНС: Полиција да пронађе нападаче на сниматеље Танјуга, подршка новинарима који су извештавали са протеста

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да полиција и грађани који учествују у демонстрацијама омогуће несметан рад новинарима и протестује због напада на наше колеге које су извештавале са јучерашњег протеста испред Скупштине Србије.

УНС тражи да полиција пронађе нападаче на двојицу сниматеља агенције Танјуг, које су у два различита инцидента физички напали демонстранти.

УНС поздравља уредничку одлуку ТВ Н1 да уживо преноси демонстрације испред Народне скупштине, чиме је грађанима омогућила правовремено информисање, и сматра да су новинари и сниматељи ове куће извештавали у интересу јавности.

Репортерка Телевизије Н1 Јелена Зорић рекла је УНС-у да је за њу најгора ситуација у којој се синоћ нашла била она када се бели аутомобил залетео кроз Таковску улицу, да је одскочила у страну, а да су сниматеља који је био леђима окренут, у страну повукли демонстранти.

„Јако је опасно било јер је аутомобил великом брзином пројурио кроз Таковску . Видела сам да се људи комешају и чула звук усред укључења уживо у програм.  Одскочили смо у страну, а демонстранти су повукли сниматеља. То је једина ситуација кад сам се осетила уплашено“, рекла је Јелена УНС-у.

Она је УНС-у изјавила да није била сведок напада на новинаре, да јесте било добацивања и различитих коментара њој и сниматељу, као и да је полиција била свесна да су новинари на задатку.

„Кад се случајно задесило да останем једина између демонстраната и полицијске коњице, свесни су били тога и зауздавали су коње“, рекла је УНС-у Јелена Зорић.

Она је навела и да је деликатан моменат био када су демонстранти ушли у скупштину, да је тек после седам, осам минута ушла у скупштински хол, када је проценила да је неопходно да одатле извештава.

„У скупштини нас ниједан демонстрант нити полицајац није дотакао. Сви су били свесни да су у питању новинари“.

Јелена Зорић је за УНС описала још једну ситуацију у којој су се она и сниматељ ТВ Н1 нашли у блиском контакту са полицијом, када су већ у касну ноћ снимали младића који је лежао на земљи.

„Полицајац нам је рекао да се склонимо када смо већ дубоко у ноћ снимали младића који је био на земљи. Полицајци су га неколико пута ударили. Покушао је полицајац леђима да заклони камеру, а други полицајац је сниматеља раменом полако одгуривао. Опрезно је покушао да га удаљи са лица места. Говорио је „добро је, добро је“. Одмах је одустао и отишао кад сам му рекла да радимо свој посао и да имамо право да снимимо оно што они раде“, испричала је за УНС Јелена Зорић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси