Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  И Новаковић, оптужени за паљење куће Јовановића, променио исказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

14. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

И Новаковић, оптужени за паљење куће Јовановића, променио исказ

Још један од оптужених за учествовање у паљењу куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића Игор Новаковић износећи одбрану на данашњем рочишту променио је исказ јер је, навео је, застрашиван, уз увреде и претње.

Новаковић је рекао да је 24. јануара прошле године из централног затвора „противправно“ пребачен у Управу криминалистичке полиције (УКП), а да му је речено да ће бити у Другом основом суду.

„Почели су да ме испитују у вези са паљењем аутомобила Милана Јовановића, рекли да нећу изаћи из марице и да ћу бити осуђен на пет година затвора ако не будем сарађивао“, рекао је Новаковић.

Рекао је и да су му без хране, тоалета, везаног лисицама шест до осам сати у УКП-у, у канцеларији на којој је писало „моторна возила“, тражили да призна да је Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, а како су они говорили „Сима Циганин“, налогодавац напада. Ипак, он то није желео да уради.

Истакао је да је под присилом, видевши колико се „дигла прашина“, пред замеником јавног тужиоца дао исказ да му је полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић дао новац да се запали аутомобил Јовановића, а он Александру Маринковићу део тог износа како би то урадио.

Казао је да Симоновића, Јовановића и певачицу Бојану Цветковић Шијачки, која се сумњичи за саучесништво, не познаје.

Новаковић је рекао да Михаиловића зна из теретане, а да су интензивно почели да се виђају када је требало да му прода плац.

Приликом једног виђања Михаиловић му је, навео је Новаковић, рекао: „Бураз, имам проблем са барабом и битангом. Треба да му се оштети аутомобил“. На ово је Новаковић одговорио да он „такве ствари не ради“, али да ће покушати да нађе такву особу.

Новаковић је рекао да му је средином новембра 2018. године преминуо отац и да је на „несрећу“ Александар Маринковић дошао да му изјави саучешће. Тада је Новаковић подсетио Маринковића да му од лета 2018. године дугује 500 евра и да би могао да му опрости дуг оштети аутомобил у Гробљанској 21, али да никада није помињао паљење.

Од тада га није видео.

Негирао је наводе Јовановића у медијима да је био у обезбеђењу Симоновића и додао да не види разлог зашто Јовановић „ружи углед његове породице“.

Није желео да одговора на питања заменика јавног тужиоца Предрага Миловановића.

„Безобразна понуда“

Оштећени у својству сведока Милан Јовановић изјавио је да му је после паљења куће дошла непозната особа у кућу и понудила „безобразну цифру“ како би поступак против Симоновића био „стављен под тепих“.

На питање да ли је раније био у контакту са Симоновићем Јовановић је рекао да је Симоновић 2012. године дошао код њега и да је том приликом нудио да купи од њега аутомобил марке голф, како не би са БМВ-ом ушао у предизборну кампању.

Рекао је да сада његова кућа није иста као пре паљења, да је до сада утрошено 2.600.000 динара за реновирање и да је, не рачунајући ствари, потребно још 20.000 евра.

Средства за обнову куће од 196 метара квадратних добио је од Славка Ћурувије фондације, од новинара, као и из властитих средстава. Задужен је, рекао је, око 6.000 евра.

„Били су дрвени прозори, сада је пластика, а уместо паркета је ламинат. Фасада је пуна чађи, испуцала као паукова мрежа. Нема степеница, гаража није реновирана“, рекао је Јовановић. Иначе, Јовановић за накнаду штете због паљења куће, гараже, аутомобила, алата и покућства тражи седам милиона динара.

Упркос примедбама судије Славка Жугића да тема нема везе са конкретним случајем и да се не суди Јовановићу адвокат Симоновића Ивица Вуковић је Јовановићу постављао низ питања у вези са порталом Жиг инфо, „увредљивим“ писањем, као и да ли је тај портал медиј, а он истраживачки новинар.

Симоновић је питао Јовановића да ли је имао грађевинску дозволу за рад пре почетка обнове куће. Јовановић је одговорио да није.

На следећем рочишту, 30. марта, предвиђено је сведочење вештака о штети на кући Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин.

Повезане приче:

Одложена чак четири данашња суђења у вези са паљењем куће новинара Јовановића и писањем "Жиг инфа"

Симоновић негирао да је умешан у паљење куће Јовановића; Михаиловић тврди да је „уцењиван“ како би сведочио против Симоновића

Суђење за паљење куће Милана Јовановића одложено на годишњицу тог догађаја

Јовановић: Адвокатски тим Симоновића жели да дискредитује поступак

Јовановић: Блага казна за опструкцију суђења (ВИДЕО)

На суђењу Драгољубу Симоновићу прочитана оптужница, присталице му аплаудирале (ВИДЕО)

Одложено суђење за паљење куће Милана Јовановића

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси