Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Бивши директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву повукао тужбу против новинарке Оливере Милошевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

07. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Бивши директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву повукао тужбу против новинарке Оливере Милошевић

Бивши директор Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву Радисав Милић повукао је тужбу против новинарке „Политике“ Оливере Милошевић због текста под насловом „Школу тресу афере, конкурс на суду“, а који је објављен 2014. године у листу „Наше новине“. Основни суд у Смедереву наложио је Милићу да Милошевић исплати трошкове спора.

Милић је тужио Милошевић због објављивања изјаве Зорана Миленковића коју је дао на конференцији за новинаре у име Савета Месне заједнице „Царина“. У тужби је тражио да му Милошевић исплати 200.000 динара и објави исправку нетачне информације. Осим Милошевић, Милић је због изјаве тужбу поднео и против Миленковића.

У тужби, у коју је УНС имао увид, наводи се да су изјавом Миленковића изречене оптужбе које „нарушавају његов кредибилитет и углед код колега са којима ради и ученика којима је предметни професор“ и да она утиче на његов „педагошки рад, углед и утицај који има код ученика“. Нанет му је, како пише у тужби, душевни бол због повреде угледа и част.

У одговору на тужбу Милошевић наводи се да из текста „Школу тресу афере, конкурс на суду“ „јасно произилази да никакву изјаву“ Миленковић није дао Милошевић већ да је она верно пренела информацију са конференције, као и да је поступала да дужном новинарском пажњом.

„Пажња коју новинар дугује у провери информација јесте пажња која у новинарској струци одговара приликама датог случаја. Њено поштовање не подразумева увек предузимање истих радњи, нити истим обим провере“, наводи се у одговору на тужбу и додаје да је то основ да је искључена одговорност новинара за штету за информацију која је изречена на јавном скупу.

У одговору на тужбу се истиче да је текст, уколико се посматра у целости, у потпуности истинито и професионално извештава о догађају о коме јавност има право да зна, а тиче се сукоба око именовања директора Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву.

„Уколико постоји ситуација да у основној школи која се налази на територији града Смедерева постоји сукоб у погледу тога ко је именован за директора школе, а у који су укључени и надлежно министарство и просветна инспекција јасно је да постоји интерес јавности да се тема професионално обради, што је тужена у целости испоштовала“, пише у одговору на тужбу.

У одговору на тужбу наводи се и да Милић није искористио право на одговор и исправку, а који су прописани Законом о јавном информисању и медијима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси