Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Бубњевић на суду: Крлић ме вређао, ударио, рекао „Немој да си писао о мојим ћеркама“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

30. 05. 2019.

Аутор: В. Новковић Извор: УНС

Бубњевић на суду: Крлић ме вређао, ударио, рекао „Немој да си писао о мојим ћеркама“

У Основном суду у Зрењанину одржано је рочиште по тужби главног и одговорног уредника листа „Зрењанин“ Далибора Бубњевића против председника Одбора за културу и информисање Скупштине Србије Мирка Крлића за накнаду штете због физичког напада, као и због објаве неистинитог садржаја на сајту Удружења новинара Србије (УНС).

На рочишту, које је одржано у уторак, Крлић се није појавио јер је, како се наводи у записнику о главној расправи у који је УНС имао увид, пре три дана отпутовао у Пекинг са државном делегацијом.

Бубњевић је у децембру прошле године поднео тужбу против Крлића у којој се наводи да је „тужени поред физичког напада на тужиоца којим му је нанео физичке болове и проузроковао страх и нагло погоршање здравственог стања, проношењем лажних информација путем јавног гласила код тужиоца проузроковао душевне болове због нарушавања части и угледа“.

Он је на суду изјавио да је на догађају под називом „Сјело Херцеговаца и пријатеља“ који је организовао Град Зрењанин пратио активности председника Републике Српске Милорада Додика.

„У малој сали пришао сам столу заменика градоначелника Саше Сантовца, како бих га поздравио и захвалио се на помоћи коју је његова супруга пружила мојој мајци. Тужени је седео поред Сантовца и почео је да ме вређа, псовао је мене, педерчино једна, говно, видећеш ти, заборави моје ћерке и фабрику воде, немој више да си писао о томе“, рекао је Бубњевић на рочишту.

Након тога, према речима Бубњевића, Крлић је дошао до његовог стола, сео између привредника Зорана Димитрића  и директорке телевизије Сантос Дубравке Поповић, поред које је Бубњевић био и наставио да га вређа.

„Након 45 минута, одлазим у ВЦ, затичем Синишу Вукића, кога поздрављам, непосредно за мном улази тужени, мимоилази се са Синишом Вукићем и говори ми сада ћеш да видиш шта те чека. Затвара врата за собом, након што је Вукић изашао, понавља све увреде и све што сам рекао за писање моје, отвореном шаком десне руке ме удара у пределу лица и врата“, навео је Бубњевић у изјави суду.

Бубњевић наводи да је потом неко обавестио обезбеђење о томе шта се догодило па је један радник обезбеђења Градске управе сео за његов сто, како би „спречио евентуални поновни насртај на мене“.

„Након десетак минута, тужени излази из тоалета, пролази поред мог стола и обраћа ми се речима: ‘Сваки пут ћеш овако завршити када будеш писао о мојим ћеркама и фабрици воде’“, казао је Бубњевић на рочишту.

Бубњевић је након овог догађаја поднео пријаву против Крлића за кривично дело Угрожавање сигурности из члана 138, став 3 Кривичног законика, којим је прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Мирко Крлић је тада за УНС демантовао ове тврдње и навео да „никаквог физичког напада нити насртаја није било”, као и да је Бубњевић “први пришао њему и почео да га вређа”.

Основно јавно тужилаштво у Зрењанину одбацило је кривичну пријаву наводећи да из изјаве Далибора Бубњевића произилази да Мирко Крлић „ни приликом једног инцидента са њим, није изговорио ниједну претњу“, већ да му се обраћао „увредљивим речима“.

Из саслушања сведока који су били учесници овог догађаја, Тужилаштво је закључило да су она различита о „делу догађаја који се збио у тоалету“, те да се не може на „несумњив начин утврдити чињенично стање“.

У тужби коју је потом уредник зрењанинског недељника поднео у децембру против Крлића наводи се и да је тужиоцу нанета штета у виду душевних болова због повреде угледа и части због текста „Уредник ‘Зрењанина’ Далибор Бубњевић ме шиканира и малтретира“ објављеног на сајту УНС-а 27. септембра 2018. године.

„У наведеном тексту Мирко Крлић се представља као народни посланик Народне скупштине Републике Србије и као бивши новинар и у истом коментарише на веома понижавајући начин рад тужиоца као главног и одговорног уредника листа ‘Зрењанин’ и као директора истог и износи неистине о њему и његовом професионалном раду и о њему као личности“, наводи се у Бубњевићевој тужби.

Подсетимо, УНС је осудио физички напад председника Одбора за културу и информисање Мирка Крлића на главног и одговорног уредника листа “Зрењанин” Далибора Бубњевића. УНС је тражио од Крлића да се извини Бубњевићу и напусти место првог човека Одбора.

Уредник листа „Зрењанин“ тражи од Крлића накнаду нематеријалне штете у износу од 100.000 динара на име претрпљеног страха, као и 100.000 динара на име претрпљених физичких болова и 200.000 динара на име душевних болова због нарушавања части и угледа.

Следеће рочиште заказано је за 13. август.

Коментари (6)

Остави коментар
пон

03.06.

2019.

Indira Zrenjanin [нерегистровани] у 09:55

Re: Pravda

Мoje ime je Indira Momčilović, živim u Zrenjaninu i žao mi je ako sam Vas ičim uvredila, nije mi bila namera. Samo sam rekla svoje mišljenje na koje imam pravo, i ne pravim ni od koga ni dželata ni žrtvu. Neka se istina dokaže i pobedi na sudu.

Одговори
нед

02.06.

2019.

Dalibor Bubnjvić [нерегистровани] у 11:52

Re:

Ako ste toliko sigurni u istinu, i ne pokušavate žrtvu da pretvorite u dželata, zašto se ne potpišete punim imenom i prezimenom (kao što to ja činim). Pretpostavljam da se ponosite svojim ličnim podacima i da u demokrtaskom društvo možete ih obelodaniti bez straha! Inače, Hotel je bio pun policije, zbog posete predsednika Dodika. Upravo su mi organizatori rekli da su ih usmeno obavestili. Nisam mogao da verujem da to nije bilo tako. Međutim, pokušaj zataškavanja sam potom razotkrio i o svemu postupio u skladu sa Zakonom i predmetnim protokolom. I pored brojnih svedočenja, odjednom je krivično delo dobilo elemente prekršaja. Toliko o tome koliko smo bezbedni! Neka je i njima, ali i Vama (čoveče koji se stidiš svoga imena), na čast. Ja se ponosim sobom, ime mi je Dalibor Bubnjević.

Одговори
суб

01.06.

2019.

Indira Zrenjanin [нерегистровани] у 18:33

Re: Pravda

Trebali ste samo da obavestite policiju koja bi po Vašoj prijavi izašla na lice mesta i gotova stvar. Ne bi bilo dalje polemike da li je došlo do fizičkog napada i svega ostalog što ste naveli da Vam se desilo te večeri. Nije napadnut organizator, Uns, radna grupa, Vi tvrdite da ste te večeri napadnuti i Vi ste trebali da pozovete policiju, niko drugi samo Vi!!! To je moje mišljenje, a istina neka pobedi.

Одговори
суб

01.06.

2019.

Dalibor Bubnjević [нерегистровани] у 14:19

Re:

Organizatori su me obavestili, neposredno nakon događaja, da su izvršili prijavu policiji. Sutradan, u subotu, saznajem da to nije učinjeno. U skladu sa protokolom o sprečavanju nasilja nad novinarima, obaveštavam UNS, koji o svemu obaveštava nadležnu radnu grupu koju čine tužioci, policajci i novinari. Potom, u ponedeljak, odlazi kod osnovnog javnog tužioca i izveštavam ga o svemu, a zatim podnosim obaveštenje građana i Policijskoj upravi. Dakle, koga sam još trebao da obavestim?! Zar nije dovoljno organizatora (koji je sve pokušao da zataška), tužioca, policiju i UNS?!

Одговори
пет

31.05.

2019.

Indira Zrenjanin [нерегистровани] у 21:44

Odgovor

Jedno ostaje nejasno, zašto gospodin Bubnjević koji tvrdi da ga je Krlić udario i vređao nije to veče, tog momenta ili odmah nakon napada pozvao policiju, nego slučaj napada prijavljuje policiji posle tri dana!?
U petak napadnut, a tek u ponedeljak slučaj prijavljuje policiji!? Više ni on ne zna šta je sve slagao i izmislio.

Одговори
чет

30.05.

2019.

Zoka [нерегистровани] у 15:02

Pravda

Glavu gore gospdine Bubnjevicu, on je pokazao kakav je covek, a nadam se da ce pravda pobediti.Vi ste kvalitetan i posten covek sa izuzetnim radom niz godina u listu Zrenjaninu.sve pphvale za vas

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси