Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Драган Торлаковић незаконито отпуштен из „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

23. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Драган Торлаковић незаконито отпуштен из „Политике“

Први основни суд у Београду пресудио је да је новинар „Политике“ Драган Торлаковић 2010. године незаконито отпуштен и одлучио да, након девет година, мора да буде враћен на посао.

Уколико Политика новине и магазини (ПНМ) на основу пресуде Првог основног суда, која је постала правноснажна након потврђивања од стране Апелационог суда, не врати Торлаковића на посао, суд ће изрећи новчану казну ПНМ-у и директорки „Политике“ Мири Глишић Симић.

Суд је одбио захтев да се ПНМ обавеже да Торлаковића врати на место заменика шефа одсека у викенд деску „Политике“, на којем је био пре него што му је уручен отказ.

Торлаковић је 2010. године тужио ПНМ због незаконитих решења генералне директорке и заменика генералне директорке којима је утврђено да је због „организационих промена престала потреба“ за његовим радом у „Политици“. Тужбом је тражио да се ПНМ обавеже да га врати на посао.

У тужби се наводи, како стоји у образложењу пресуде Првог основног суда, у коју је УНС имао увид, да је ПНМ био дужан да донесе „програм решавања вишка запослених јер је укупан број запослених којима је престао радни однос, неупоредиво већи од 18…“ и да је зато отказ Торлаковићу незаконит.

У одговору на тужбу ПНМ је навео да се за програм добровољно јавило 75 запослених, а да се Торлаковић није пријавио „иако су послови које је обављао укинути“.

„ПНМ је формирао Комисију за примену критеријума за утврђивање вишка запослених и Комисију за примену мере премештаја запослених који су проглашени вишком на друге послове“, навео је ПНМ у одговору и додао да су на основу извештаја комисија 18 запослених проглашени технолошким вишком, међу којима је био и Драган Торлаковић.

Првим решењем ПНМ-а из 2010. године, које су потписали директорка „Политикe“ Мира Глишић Симић и заменик генералне директорке Max-Sebastian Winterfeldt, a које је суд поништио, Торлаковићу је отказан уговор о раду и исплаћена отпремнина у износу од 382.909 динара.

У другом решењу, које је донето исте године, утврђено је да је престала потреба за радом Торлаковића због „организационих промена“, које између осталог, имају за циљ смањење броја запослених.

Суд је у образложењу пресуде навео да је ПНМ према Закону о раду имао обавезу да донесе програм решавања вишка запослених.

„Технолошки вишак су представљала 93 запослена и то 75 запослених којима је отказан уговор о раду уз исплату стимулативне отпремнине и 18 запослених којима је отказан уговор о раду уз исплату законске отпремнине, па се не може тврдити да је само 18 запослених технолошки вишак и да се према њима одређује да ли је било потребно донети програм решавања вишка запослених или није“, наводи се у образложењу суда.

Став суда је да је „свим запосленима радни однос престао по истом основу - отказом уговора о раду“ као технолошком вишку, те је „небитно да ли је један део њих добровољно прихватио да буде вишак“, а други није, као и да се они морају посматрати у укупном броју, па је ПНМ морао да донесе програм решавања вишка запослених.

Наводи Торлаковића да је ПНМ за писање новинарских текстова ангажовао хонорарне сараднике, били би од значаја, наводи у образложењу суд, да је „Политика“ поштовала законску процедуру о отказивању његовог уговора о раду.

Суд је утврдио да је додатни разлог због којег је отказ Торлаковићу био незаконит је што је ПНМ најпре ангажовао хонорарне сараднике за писање текстова, а затим, за време спровођења одлуке о смањењу броја запослених и отказа који је уручен Торлаковићу, хонорарне сараднике ангажовао преко ауторске агенције као спољне сараднике.

Врховни касациони суд пресудио је да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина незаконито отпуштена 2010. године, и да мора, као и у случају Торлаковића, да буде враћена на посао.

Због невраћања Светлане Васовић Мекина на посао, ПНМ и Мира Глишић Симић новчано су кажњавани.

Иначе, отказ новинарки Васовић Мекина 2010. године уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији која је тада председавала Европској унији.

Суд je утврдио да је „Политика“ отпустила новинарку Светлану Васовић Мекина незаконито јер је према Закону о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених.

УНС је октобра 2018. године Првом основном јавном тужилаштву поднео кривичну пријаву против Мире Глишић Симић јер Светлану Васовић Мекина након пресуде за незаконит отказ није вратила на посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси