Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  “Политика новине и магазини” незаконито отпустила Светлану Васовић-Мекина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

10. 07. 2014.

Аутор: К. К. Извор: УНС

“Политика новине и магазини” незаконито отпустила Светлану Васовић-Мекина

Први основни суд у Београду обавезао је првостепеном пресудом руководство “Политике” да новинарку Светлану Васовић - Мекина врати на посао и надокнади трошкове судског поступка. Суд је усвојио тужбу новинарке Светлане Васовић - Мекина и поништио решење генералног директора и заменика генералног директора "Политике новине и магазини" д.о.о. из 2010. године којима је дописница из Словеније проглашена "технолошким вишком". Незаконит је, наводи се у пресуди, и прекид уговора о раду.

Светлана Васовић - Мекина проглашена је “технолошким вишком” у “Политици” након што је јавно разоткрила садржину тзв. “вашингтонскe депеше”, у којoj су биле инструкције америчке владе Словенији у вези са проглашењем независности Косова од тренутка када службена Љубљана, 1. јануара 2008, буде преузела председавање ЕУ. Тада је и њен супруг Игор, због објављивања исте депеше, добио отказ у љубљанском листу „Дневник“.

Светлана Васовић - Мекина је уочи отказа у отвореном писму, које је УНС објавио, упозоравала да се „у Политици отпуштају 'неподобни' новинари, због чега је и сама на удару због притисака из врха тадашње политике.“ Упозоравала је на цензуру, као и на то да је тадашњи „главни и одговорни уредник 'Политике' Драган Бујошевић на колегијуму забранио уредницима да објављују њене текстове.“

Поменуте "чистке" су у „Политици“ спроведене након смењивања главне и одговорне уреднице Љиљане Смајловић 2008. године.

УНС је после отказа Васовић - Мекини организовао скуп подршке на коме су новинари и јавне личности, између осталих Слободан Стојичевић, Александар Мандић, Захарије Трнавчевић, Славољуб Ђукић, Оливера Ковачевић, Драгољуб Жарковић, Дејвид Бајднер, Емир Кустурица, Јово Ћурувија, Добрица Ћосић, Бошко Мијатовић - осудили праксу отпуштања новинара које је спроводила тадашња власт.

Суд је током четворогодишњег процеса утврдио да руководство Политике, које је донело нову систематизацију радних места 2009. године - није поступило законито.  

„Своје одлуке руководство је формално ослањало на одлуке Комисије за утврђивања вишка запослених и Комисије за примену критеријума, које су посао обавиле нетранспарентно и без поштовања утврђених критерујума“, наводи се у пресуди.

Светлана Васовић - Мекина, како је суд утврдио, била је дискриминисана и лишена могућности да конкурише за преостала или ново отворена радна места у „Политици“, упркос чињеници да је 2007. године проглашена најбољим новинаром „Политике“ и добила бројне друге награде и похвале за свој рад.

Спор за заштиту радних и професионалних права Светлане Васовић – Мекина водио је адвокат УНС-а Зоран Лакићевић.

„Очекивао сам овакву одлуку суда и мислим да је она правилна и правична, иако није правоснажна, јер „Политика“ има право на жалбу“, рекао је Лакићевић УНС-у и додао да ће „о одлуци причати више када одлука буде коначна“.

Васовић – Мекина 2007. године Политикин новинар године

Светлана Васовић - Мекина је била дописница „Политике“ од 2006. године, а пре тога љубљански дописник Времена и Б92, уредник у Студенту и мариборској Катедри.

Објављивала је у НОН-у, „Младости“, НИН-у, загребачком „Данасу“ и „Глобусу“, љубљанском „Дневнику“, „Делу“ и „Младини“.

Мекина је добитница Политикине награде за најбољег новинара 2007. године. Добитница је Специјалне повељe Удружења новинара Србије за професионални подвиг и развој новинарства без граница 2008. године.

 

 

Коментари (4)

Остави коментар
пон

14.07.

2014.

Aleksandar [нерегистровани] у 17:37

Re: Застрашујуће

Хвала колеги Жикићу на потресној причи, која се не тиче само његовог случаја, већ прилично објашњава на који је начин "Политика" разјурила велики број новинара. На жалост, највећи број случајева поптуно је непознат српској јавности. Светлана Васовић-Мекина је покренула судски спор, па се понешто о њој чуило, тим пре што су у УНС конференцију одржали, заједно са њом, Емир Кустурица и, чини ми се, неко из руководства Удружења.
Било би, заиста, добро да што више колега изнесе своије слућајеве, како не би би све прекрио вео заборава. Узгред, где се може купти књига пок. колеге Зорана Симића, отпуштеног дописника "Политике" из Пожаревца?

Одговори
пон

14.07.

2014.

Marija P. [нерегистровани] у 14:33

Podsecanje

U Politici sam provela vise od pola veka. Pocela sam u Beogradskoj hronici a zavrsila u unutrasnjoj , sto sam oduvek zelela. A onda su Tadicevi causi doveli za direktora S.Janjicijevica ( iz Filip Morisa ili Coca cole gde je uzeo otpremnine) koji je sa urednicima, pod geslom racionalizacije, sproveo cistku sve starog Politikinog kadra , zaposlenog na redovnim konkursima. Otvorio je tzv Odelenje za razvoj ili slepo crevo Politikinim promasenih dodataka. I tu su zavrsili brojni dobri novinari koji su prakticno oterani. I danas mnogi sudski procesi sa Politikom se uvku.To je istina drage kolege!

Одговори
суб

12.07.

2014.

Mirjana [нерегистровани] у 13:43

Dugo i sveze pamcenje

Mi koji smo otisli iz Politike uzevsi otpremninu da nas ne ponizavaju dodjosi bez konkursa pamtimo sve sta se godinama desavalo u Politici. I kako je prvu secu dugogodisnjih dobrih novinara uradio sa svojim kompanjonima kratko postavljeni direktor Srdjan Janicijevic, inace sin nekadasnjeg novinara Politike! Molim kolege, u ime profesije, da ne izvrcu cinjenice i da ne zaborave da je iz Politike oterana gomila dobrih pisaca samo zato sto urednicinisu imali snage da sacuvaju i zastite kvalitetne ljude.

Одговори
пет

11.07.

2014.

Slobodan Žikić [нерегистровани] у 20:30

NEZAKONITO MRTVI

I ZA VREME ČUVENE LJILJANE SMAJLOVIĆ ( VALJDA SE ZNALO ZA NJU U SARJVU GRADU) OTPUŠTANI SU MASOVNO NOVINARI, SA SMEŠNIM OBRAZLOŽENJIMA. ONA I TADAŠNJI DIREKTOR ( MISLIM DA SE ZVAO SRĐAN, ZABORAVIO SAM PREZIME) IZABRALI SU JEDNOG DEDU KOJI JE U TO VREME IMAOBAR 65 DO 70 GODINA, KOJI SE PRILIKOM ,,SASLUŠAVANJA'' NOVINARA PREDVIĐENIH ZA ODSTREL PONAŠAO KAO DA JE OSNOVAO ,,POLITIKU'' ( A NIKO ZA NJEGA NIKAD NIJE ĆUO NITI GA JE VIDEO U ,,POLITICI'', PA NI SAD NE ZNAM KO JE TAJ ČOVEK). MENI JE, NA PRIMER, REKAO: ,,ŠTA TI MOGU, NISAM JA GLASAO ZA JIH, NEGO VI'', MISLEĆI NA OSTALE NOVINARE PRED OPTUŠTANJEM, JER TAJ DRUG NIJE NIKOME PERSIRAO.
UREDNICI ( NE SVI, NARAVO) NISU OBJAVLJIVALI TEKSTOVE SARADNIKA I DOPISNIKA, PA SU IH ONDA OPTUŽIVALI DA NISU NIŠTA NI POSLALI. SVE JE BILO MONTIRANO I NAMEŠTENO DA BI SE MNOGI DOBRI NOVINARI (MEĐU NJIMA JE, ISTINA, BILO I OSREDNJIH, I MANJE DOBRIH) NEZAKONITO OTPUSTILI. GOSPOĐA LJ.S. NIJE ME NI POGLEDALA KAD SAM JE PITAO DA LI HOĆE DA MI POTPIŠE REŠENJE O PRESTANKU RADNOG ODNOSA, VEĆ JE SAMO REKLA: ,,SA ZADOVOLJSTVOM'', I POTPISALA REŠENJE NE PODŽUĆI POGLED I NE ODGOVARAJUĆI NA MOJ ULJUDAN POZDRAV.
NEKI SU TUŽILI ,,POLITIKU'' KAO SVETLANA, JER SU IMALI PARA I ŽIVACA, NEKI KOJI SU IONAKO JEDVA SASTAVLJALI KRAJ S KRAJEM NISU. ALI, VEĆINA SE RAZBOLELA OD NEIZLEČIVIH BOLESTI, DOBAR DEO NJIH JE VEĆ POD ZEMLJOM, A POKOJNI ZORAN SIMIĆ IZ POŽAREVCA NAPISAO JE KNJIGU O TOME, GDE SE JASNO VIDI KAKO SU ČITAVE PORODICE OSTAVLJANE BEZ HLEBA, A DOBRI NOVINARI IZBACIVANI NA ULICU, MADA SU, KAO JA NA PRIMER, TAKOĐE BIVALI NOVINARI GODINE, DOBIJALI GODIŠNJE NAGRADE ,,POLITIKE''. NAGRADE UNS I OBJAVLJIVALI PUBLICISTIČKE KNJIGE SA TEKSTOVIMA RANIJE OBJAVLJENIM U ,,POLITICI''.
ODAKLE SE TAJ ,,NOSAČ VRELOG OLOVA'' POJAVIO, OTKUD SE U BGD OBRELA LJ.S. NIJE MI JASNO, A NIJE MI JASNO KAKO TO JA, OD DECENIJAMA JEDNOG OD NAJBOLJIH NOVINARA ,,POLITIKE'', ČIM ONI DOĐOŠE NA ČELNA MESTA - POSTADOH NAJGORI!
NIJE MI NIŠTA, SAMO SAM POSLE 8 GODINA NEMAŠTINE I MUKE DA PREHRANIM ŠESTOČLANU PORODICU (SA JEDNIM MALIM DETETOM) DOBIO KANCER, TJ. RAK. ALI, U POREĐENJU SA ONIMA KOJI SU NEZAKONITO MRTVI - JA SAM JOŠ SREĆAN ČOVEK, JER SAM POŽIVEO JOŠ KOJU GODINU POLE SRĐANOVE I LJILJANINE ČISTKE. NJIH DVOJE SU JOŠ I ,,MORALNIJI'' OD KOLEGA-UREDNIKA, JER SU SAMO NALOŽILI KOME TREBA ,,PAKOVATI'' PROPUSTE I GREŠKE ( VIDEO SAM SPISAK I SVI ISPOD CRVENE LINIJE TREBALO JE DA SE OTPUSTE), ALI SU NAJVEĆI LJIGAVCI I LJUDI BEZ IKAKVOG MORALA ONI KOJI SU PO ČETIRI PUTA BACALI POSLATE ILI NAPISANE IZVEŠTAJE, A ONDA PETI PUT PISALI OPOMENE PRED OTKAZ JER NAVODNO DOTIČNI NOVINAR NIJE O TOME UOPŠTE PISAO. NJIMA NEKA BOG POMOGNE, NE ZNAM DA LI MOGU UOPŠTE DA SPAVAJU KAD ZNAJU KOLIKO DUŠA NOSE NA SVOJOJ ,,SAVESTI'' I KOLIKO PORODICA I DECE SU OSTAVILI BEZ ŠKOLE, HLEBA I OSNOVNE EGZISTENCIJE. NEKADA SAM BIO PONOSAN NA ,,POLITIKU'', ALI SADA ( I MOJ OTAC JE POSLE DRUGOG SV. RATA ZBOG TAKVIH PARTIJAŠA DOBIO OTKAZ IZ ,POLITIKE'' ČIM SE VRATIO IZ ZAROBLJENIŠTVA, JER NIJE HTEO DA SE UČLANI U KPJ) NEMA NOVINE KOJU SA VEĆIM GNUŠANJEM GLEDAM KAD PROLAZIM PORED KIOSKA.
ČESTITAM KOLEGINICI SVETLANI VASOVIĆ MEKINI. ČAK I DA PRESUDA NE POSTANE PRAVOSNAŽNA, ONA JE POKAZALA I DOKAZALA PRLJAVE IGE ,,POLITIKE'', NJENIH ČELNIKA I NJIHOVIH ČAUŠA ( MEĐU KOJIMA JE BILO I ONIH KOJI SU GODINAMA SAMO ŠETALI TAŠNE I MAŠNE HODNICIMA ,,POLITIKE'' NE NAPISAVŠI NIKAD NIŠTA, ALI SU KAO EVET EFENDIJE UVEK BILI DOBRI ZA SVAKU VLAST, PA SU POSTAJALI ZAMENICI ZAMENIKA UREDNIKA I DIREKTORA). NAJZAHVALNIJI ĆE IM BITI ČLANOVI PORODICA KOJE SU ( KAO MOJA)PREŽIVELI GOLOGOTU, JAD I BEDU, SRAMOTU...
tEK SAD VIDEH DA KOMENTARE PISANE VELIKIM SLOVIMA NEĆETE OBJAVLJIVATI. DOBRO. MAKAR ĆE OVAJ KOMENTAR BAR JEDAN ČOVEK PROČITATI, A I TO JE DOVOLJNO.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси