Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Сведоци гинеколога Радуловића: Нисмо приметили да има симптоме ковида док је оперисао труднице, новинар Жујовић: Медицинска документација показује да је осећао тегобе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

12. 03. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Сведоци гинеколога Радуловића: Нисмо приметили да има симптоме ковида док је оперисао труднице, новинар Жујовић: Медицинска документација показује да је осећао тегобе

На суђењу по тужби доктора Александра Радуловића против новинара Бранка Жујовића и портала „Слободна Суботица“, сведоци тужиоца рекли су да нису приметили симптоме ковида код доктора док је оперисао 27. маја 2020. године. Жујовић је суду предао медицинску документацију, која, како је рекао за УНС, доказује супротно, што је он објавио у текстовима због којих је тужен.

Радуловић судским путем тражи накнаду од 300 хиљада динара, због како је навео, угрожене репутације и претрпљеног душевног бола, због спорних текстова. Иначе, Жујовић је на порталу Слободна Суботица објавио неколико текстова у којима је писало да је Радуловић оперисао труднице док је осећао симптоме корона вируса и тиме их довео у опасност.

Сведок Татјана Поповић, иначе гинеколог, рекла је да није приметила никакве симптоме код доктора Радуловића.

„У спорном периоду сам са њим била у емотивној вези и, као и сада, у мају 2020. године, долазила сам повремено у његов стан. Знам сигурно да сам 26. маја те године била у стану са њим непрекидно и тада није имао никакве симптоме“, рекла је она.

Прве знаке болести је, како је навела, испољио 28. маја, након ручка.

„Рекао је да му је топло и, након мерења, видео да има температуру 38 степени. Отишли смо у респираторну амбуланту у оквиру болнице. Остао је тамо дуго, урадили су више прегледа и анализа, и сваки тест на ковид је био негативан. Он је и сутрадан имао температуру, осећао се лоше, није долазио на посао. Најпре се лечио од куће, а затим је пребачен у КБЦ Драгиша Мишовић“, рекла је Поповић.

Додала је да је неколико дана касније стигао једини резултат позитиван на вирус ковид 19.

Поповић је додала да је Радуловић уредно радио 26. и 27. маја, док је 28. узео слободан дан како би отишао на уручење награде.

„Он је управник у тој болници и заиста не знам да ли је тог дана долазио да обиђе пацијенте“, наводи она.

Адвокат тужених навео је да исказу Поповић приговара у целости, а нарочито у делу где наводи да Радуловић није имао никакве симптоме пре 28. маја, јер је то у супротности са исказом тужиоца у овом поступку, али и са анамнезом која је достављена суду 14. фебруара ове године.

Његова колегиница Јелена Тиквицки Петров је, са друге стране, рекла да је Радуловић, колико се сећа, радио 28. маја, односно да је био на јутарњем састанку и обишао пацијенте.

На питање поступајућег судије да ли су она и Радуловић 27. маја радили неки царски рез рекла је да се не сећа шта се тада дешавало.

„Ако смо радили царски рез, све је било у реду. Доктор Радуловић је био исти као и претходних дана, као и сада“, додала је.

Сведок Тиквицки Петров рекла је да зна да је Радуловић имао упалу плућа почетком јуна и да се тада често преко телефона чула са њим, али да се у току маја није жалио на било какве тегобе.

На питање тужиоца зашто није примљен у болницу у Новом Саду него у Београду, рекла је да је разлог то што су ковид тестови показали да је негативан. Навела је да је болница у Новом Саду била ковид болница, док КБЦ Драгиша Мишовић у том тренутку није био ковид болница. Ипак, вести на интернету су, како је навео Жујовић, показале да је КБЦ Драгиша Мишовић изашао из ковид система тек средином јуна.

Супротно од Жујовићевих написа било је и сведочење Радуловићевог колеге, гинеколога Хамија Фатхија, који је такође рекао да се у спорном периоду Радуловић није жалио на симптоме ковида, а потврдио је да му је 27. маја асистирао на царском резу.

„Све је то било рутински, та операција иначе увек траје 20 до 30 минута. Све је то рутински, а ја се после тога нисам разболео“, рекао је.

На питање Жујовића да ли је у питању био унапред заказан царски рез или хитна интервенција, рекао је да је он само асистирао током царског реза и да није гледао индикације.

Следеће рочиште заказано је за 30. мај, а тада ће се тужилац изјаснити о поднеску са доказима који је предао Жујовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси