Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Још један сведок потврдио: Ћурчија је верно пренео моју изјаву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

11. 01. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Још један сведок потврдио: Ћурчија је верно пренео моју изјаву

На главној расправи у Палати правде данас је, по тужби власника фирме SCOM Владимира Врбашког против новинара Предрага Ћурчије и РТВ-а „због повреде угледа и нанетог душевног бола“ у прилогу који је ова телевизија емитовала 2016. године, саслушан сведок и запослени у фирми у власништву Врбашког - Best Seed Producer (БСП), Драган Праштало. Сведок и саговорник у Ћурчијином прилогу Зоран Микаћ је, због болести био спречен да присуствује, те је послао писану изјаву, оверену код јавног бележника.

Палата правде (фото: УНС/А. Ничић) 
Палата правде (фото: УНС/А. Ничић)

Ћурчија јe направио прилог о становницима насеља Прва управа у Гакову, који су остали без струје и воде јер, како су у прилогу рекли, предузеће „Граничар“ није прослеђивало новац који су уплаћивали за комуналије Електродистрибуцији. У прилогу је са „Граничаром“ доведен у везу и Врбашки, а репортажа је емитована без његове изјаве.

Ћурчија је на једном од претходних рочишта рекао да је пре објављивања прилога више пута покушао да ступи у контакт са Врбашким, али без успеха, јер одговор није добио.

На данашњем рочишту прочитана је изјава Зорана Микаћа који је навео да је његова изјава у прилогу верно пренета и да је Ћурчија на позив грађана дошао у Гаково да сними прилог.

Адвокати Врбашког имају рок од осам дана да се изјасне да ли прихватају писану изјаву која је дата на овај начин.

Иначе, ово је трећи сведок на овом суђењу који је потврдио да су у прилогу Предрага Ћурчије верно цитиране његове речи.

„У погледу мојих сазнања о прилогу од 14. маја 2016. године, који је емитован у Војвођанском дневнику РТВ-а, у коме сам дао изјаву поводом рачуна које смо добили од фирме SCOM, могу да кажем да је моја изјава пренета баш онако како сам је рекао и да немам примедби на то како је пренета.  Знам да је новинар Предраг Ћурчија дошао по позиву нас становника насеља које је месец дана било без струје и да је истинито пренео све чињенице које је сазнао на лицу места“, наводи се у писаној изјави Микаћа, овереној код јавног бележника.

Сведок Драган Праштало је на данашњем рочишту навео да се ових изјава и репортаже не сећа, али је додао да је прилог погледао када је био објављен.

„Оно што памтим је да нису истинити наводи мештана да смо узурпирали одређене површине и радили на њима, јер смо за све што смо радили имали одговарајуће уговоре о семенској производњи, који се обавезно пријављују Министарству пољопривреде“, рекао је.

Адвокат одбране навео је да изјаву Праштала у вези са пословањем БСП-а и уговором о семенској производњи сматра ирелевантном, јер то привредно друштво није странка у овом поступку, већ је тужилац физичко лице. Додао је да је кључно утврдити да ли су све изјаве верно пренете.

Када је у питању пословање БСП-а,  Праштало је навео да је ова фирма, која се бави производњом, организацијом, дорадом и прометом семенске робе, због спорне репортаже трпела штету и да су многи кооперанти обуставили сарадњу са њима.

„Све делатности БСП-а су трпеле када је изашла репортажа, јер су многи кооперанти изразили сумњу у рад са нама, а многи су и одустали у том временском периоду“, истакао је.

На питање адвоката одбране "Који су кооперанти отказали сарадњу?", Праштало је рекао да се не сећа о коме је било речи.

Праштало је навео да се не сећа ни када су тачно протестовали мештани Гакова, али је навео да памти да су протести у годинама објављивања репортаже били чести.

„Дошао сам да сведочим о томе како је тај прилог утицао на рад фирме, због чега се других ствари не сећам“, рекао је.

Да се Праштало сећа само детаља који тужиоцу иду у прилог, док не памти друге који се односе на околоности на које је одређено његово саслушање, констатовала је авокатица одбране.

Сведок Саша Вујачић, који је био присутан на претходном рочишту, данас се није појавио. Због тога је наредно рочиште заказано за 8. март. Адвокати Врбашког имају осам дана да доставе доказ о оправданости одсуства Вујачића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси