Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење по тужби Николе Петровића против новинарки КРИК-а због промене судије креће испочетка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

28. 10. 2022.

Аутор: А. Дерикоњић, Д. Бјелица Извор: УНС

Суђење по тужби Николе Петровића против новинарки КРИК-а због промене судије креће испочетка

Промена судије у поступку по тужби некадашњег директора јавног предузећа „Електромрежа Србије“ Николе Петровића против новинарки КРИК-а Драгане Пећо и Весне Радојевић, утицало је на то да након више од годину дана трајања ово суђење креће изнова у Првом основном суду у Београду.

 

Нови судија Драган Нешић је на данашњем рочишту заказао за 23. децембар уводна излагања и рекао да ће тада одлучити да ли ће поново саслушати оне који су дали исказе или ће се читати записници.

„Предмет ће почети да тече испочетка“, рекао је Нешић и закључио да рочиште за мирење није успело и да се на ту тему неће враћати.

Новинарке КРИК-а Драгана Пећо и Весна Радојевић дошле су у Први основни суд, док је тужилац Никола Петровић доставио преко адвоката налог за службено путовање и свој недолазак оправдао пословним обавезама.

Тужиоца Петровића у овом спору заступа адвокатска канцеларија Исаиловић, док тужене новинарке брани адвокат Круна Савовић.

Петровић је тужио новинарке КРИК-а због текста "Председников кум Никола Петровић купио авио-компанију од Станка Суботића". 

"Против новинарки КРИК-а Никола Петровић поднео је приватну кривичну тужбу због наводног извршења кривичног дела `Неовлашћено прикупљање личних података`. Тужба је поднета упркос чињеници да новинарке у истраживању због кога су тужене нису изнеле податке из тужиочевог приватног, већ пословног живота. О теми којом су се бавиле јавност има оправдани интерес да буде информисана, и новинарке су, водећи се тим циљем, о компанијама објавиле податке које потичу из званичних докумената", рекла је после одлагања рочишта Савовић за сајт УНС-а. 

Новинарку Драгану Пећо је Петровић и раније тужио. Због текста објављеног на порталу КРИК-а почетком 2019. године "Никола Петровић и супруга власници две нове виле вредне четири милиона" тужени су аутори Пећо и Павле Петровић. Како каже Пећо за УНС овај поступак је Петровић правоснажно изгубио.

"Ово није први пут да Петровић тужи новинаре портала КРИК због наводног извршења кривичног дела `Неовлашћено прикупљање личних података`. Из тога што се тужбе понављају, а подразумевају погрешну интерпретацију појма личних података, стиче се утисак да мотив није санкционисање противправног понашања новинара, јер њега, заправо, нема, већ гушење слободе изражавања као права не само новинара већ и јавности. И да, онда можемо рећи да су у питању тужбе које имају СЛАП карактер", додала је Савовић.

На данашњем суђењу у публици су били представници УНС-а, НУНС-а, Репортера без граница и новинари Цензоловке.

Судија Нешић је затражио да се број присутне јавности на наредном рочишту смањи на две, највише три особе, због мале суднице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси