Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одложено суђење „Таковским новинама“ по тужби председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

29. 11. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Одложено суђење „Таковским новинама“ по тужби председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића

Сведочењем Милана Тадића у вези са радом „Нивеус тима“ и утицаја који је имао текст објављен у „Таковским новинама“ на нарушавање угледа председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића требало је да буде настављено суђење у београдској Палати правде између високог функционера Српске напредне странке и локалног недељника.

Међутим, због службеног пута овај сведок тужилачке стране јуче је изостао, рочиште је одложено, а ново је заказано за 20. фебруар.

Председник општине Горњи Милановац покренуо је судски поступак против „Таковских новина“ због текста „Обелодањена махинација Ковачевића“ из децембра 2020. године.

Под тим насловом на страницама на којима објављују саопштења политичких странака „Таковске новине“ пренеле су саопштење Групе грађана „Победи и спаси општину Горњи Милановац“.

У тексту саопштења ове политичке групације изнети су подаци Војвођанско истраживачко-аналитичког центра (VOICE) који је истраживао повезаност председника општине Горњи Милановац и фирме „Нивеус тим“.

Ковачевић тужбом тражи да му издавач, новинар и одговорни уредник локалног недељника исплате милион динара јер су му повредили част и углед.

Припремно рочиште у овом поступку одржано је 18. новембра 2021. године, тако да је суђење ушло у другу годину. Временски оквир дат на почетку суђења је 18 месеци, односно четири рочишта. 

До сада сведочили су тужилац Ковачевић, који је на челу Српске напредне странке у Горњем Милановцу од њеног оснивања и тужени новинар који је и главни и одговорни уредник „Таковских новина“ Небојша Савић.

„Притисак Савића и `Таковских новина`“

Ковачевић је у јуну ове године у судници београдске Палате правде рекао да се на њега континуирано врши притисак од стране „Таковских новина“ и њиховог уредника Савића.

„Савић је у једном моменту навео да ја желим да уништим слободне медије и `Таковске новине` као један од тих медија“, рекао је Ковачевић према записнику са летошњег рочишта.

Навео је да је редовни купац „Таковских новина“ и да је текст због ког је поднео тужбу прочитао и да је циљ текста да „омаловажи углед и политички углед који имам у средини у којој живим“.

Ковачевић је навео да познаје Милана Тадића, да су пријатељи, и да није спорно да он обавља послове „Нивеус тима“ који је ангажован преко општине за помоћ старим лицима, а да је томе претходила законита и транспарентна процедура и да пре него што је добио тај посао била је ангажована агенција из Ивањице.

„У овом тексту се наводи да ће се обелоданити наводно моје махинације, а од тада је прошло скоро две године, нити сам добио било какву тужбу нити се водила расправа у Скупштини по том питању“, изјавио је Ковачевић пред судом и додао да мисли да је циљ текста да га прогласи за лопова.

У свом сведочењу Ковачевић се дотакао и медијских конкурса тврдећи да „Таковске новине“ нису задовољне што су на локалном конкурсу за пројекат добиле 100.000 динара, те да „у сваком броју на насловној страни наводе текст да је нечувена одлука општинских власти да се оглашавају у гласилу које није у Горњем Милановцу већ у Чачку“.

„Међутим, била је јавна набавка и у тој јавној набавци је одлучено да због висине цене оглашавања добију новине које имају најнижу цену оглашавања“, рекао је Ковачевић додајући убрзо затим да су „Таковске новине“ најчитаније гласило у општини.

Агенција Нивеус тим тужила је VOICE, даље је у летошњем сведочењу рекао Ковачевић, али се „они не појављују на пет рочишта“.

Закључио је да није тачно да су „Таковске новине“ само пренеле „информацију Покрета... имајући у виду наслов `Обелодањене махинације Ковачевића`, осим тога из садржине самог текста јасно се може закључити да је аутор текста Небојша Савић одредио наслов текста“.

Пренети саопштење

На истом рочишту у јуну ове године сведочио је и главни уредник „Таковских новина“ који је објаснио да постоји званичан имејл медија на који странке, покрети и свако ко жели доставља различита саопштења и обраћања. Тако је било и са саопштењем „Победи и спаси општину Горњи Милановац“.

Савић је навео да је и наслов задржан.

„Онако како је стигао на мејл и ми смо га објавили“, рекао је.

Објаснио је да није ни он нити било ко додавао коментаре и да су саопштење политичке организације само пренели.

Савић је рекао да није пре објављивања овог текста контактирао тужиоца и да објављују саопштења свих политичких организација, а поготово када су у питању послови јавних набавки о којима јавност треба да зна.

У истом броју, рекао је Савић, објавили су реаговање СНС-а на ранији текст.

„Ми смо само пренели информацију овог покрета и ја лично ништа нисам видео спорно у томе“, рекао је у јуну, на последњем одржаном рочишту, Савић.

На питање адвоката тужиоца да ли му је супруга члан Покрета „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ Савић је одговорио да му је супруга одборница испред Покрета, док је на питање да ли се слаже са оним што је наведено у спорном тексту Савић одговорио да нема разлога да се слаже или не.

 

Сведоци

На следећем рочишту требало би да буду саслушани Милан Тадић који због службеног пута није могао јуче да сведочи, власница „Нивеус тима“ Александра Јовичић и законски заступник „Таковских новина“ Мирослав Мишковић.

Адвокат тужиоца је на припремном рочишту рекао да ће Милан Тадић и Александра Јовичић сведочити о реакцијама на текст у месту у ком тужилац живи и постоји ли његова повезаност са пословима „Нивеус тима“.

Судија у овом поступку је Радун Бубања.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси