Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Маријана Лаиновић Јовић на суђењу по тужби бизнисмена Врбашког: Јавни сервис мора да буде у служби грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

17. 02. 2022.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

Маријана Лаиновић Јовић на суђењу по тужби бизнисмена Врбашког: Јавни сервис мора да буде у служби грађана

На данашњем суђењу по тужби бизнисмена Владимира Врбашког због прилога емитованог 2016. године на Радио телевизији Војводине (РТВ) о тешкој ситуацији на пољопривредном газдинству Гаково и станарима “Прве управе” који су данима били без струје и воде, сведочили су друготужена Маријана Лаиновић Јовић, тадашња главна уредница Првог прогама РТВ-а и Данило Кричко, пољопривредник и учесник догађаја

Војвођански бизнисмен Владимир Врбашки тужио је РТВ, тадашњу главну уредницу првог прогама Покрајинског јавног сервиса и новинара Предрага Ћурчију због повреде угледа и нанете душевне боли и тражи обештећење од 10 милиона динара. Данашњим  рочиштем ово суђење је ушло у пету годину.

Маријана Лаиновић Јовић рекла је да је њен посао био менаџерски , а не да прегледа и одобрава текстове и прилоге и да је испод ње постојало бар шест уредника који се баве програмом, а за које сумња да су направили грешку у овом случају.

„Ми као јавна медијска установа морамо да будемо у служби грађана и да реагујемо на њихове информације, посебно када им је угрожена егзистенција. Некада ситуација налаже да се реагује одмах. Од колеге Ћурчије, реномираног новинара, без мрље у каријери сам чула да је контактирао Врбашког, чекао је 2-3-4 дана, а ситуација је била горућа. Пошто је реакција тужитеља изостала, уредница Дневника је пустила спорну репортажу“, рекла је Лаиновић Јовић додајући да је репортажа баш због изостанка одговора Владимира Врбашког, кога су неколико пута покушали да контактирају, одлагана у односу на првобитно планирани термин.

Данило Кричко један од пољопривредника који су четири месеца бранили од узурпације државне оранице док се не распише лицитација за њих, рекао је да је фирма Владимира Врбашког, те године, без лицитације посејала на 2300 хектара семенско жито. Око 30 пољопривредника из тог краја бранило је преостало земљиште од даље узурпације. После четири месеца, у мају 2016. године држава је донела одлуку да свако ко је ушао у посед државне земље има право да је обрађује, а држави плаћа закуп. Тако су пољопривредници „одбранили“ део ораница, а остатак је припао фирми Владимира Врбашког.

Додао је и да је и њега Врбашки тужио због како је навео „тврдњи да је свашта говорио о њему пред камерама“, али није успео у том спору, јер тврдње није доказао.

На данашњем суђењу Кричко је рекао да Предрага Ћурчију познаје још из времена када је радио у фирми Граничар из Гакова , да је извештавао о проблемима у том предузећу, приватизацији као и о њиховој борби да одбране државно земљиште.

На претходном рочишту изказ је дао тужени новинар Предраг Ћурчија, који је изјавио да се радило о лошој приватизацији, да када је отишао на терен затекао је “старце, жене и деца који су остављени без струје и воде у становима који су били у у откупу, а чији је власник био господин Врбашки”. По његовим речима Врбашки им је фактурисао енормне рачуне за струју и воду, а пошто нису плаћали, струја и вода су им искључени.

Следеће рочиште заказано је за 16. јун када је предвиђено испитивање осталих предложених сведока. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси