Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  После четири године новинар РТВ-а Предраг Ћурчија дао исказ по тужби бизнисмена Владимира Врбашког
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

08. 09. 2021.

Аутор: Слађана Димитријевић Извор: УНС

После четири године новинар РТВ-а Предраг Ћурчија дао исказ по тужби бизнисмена Владимира Врбашког

После четири године на суђењу у београдском Вишем суду дао је изјаву новинар јавног сервиса Војводине Предраг Ћурчија, ког је заједно са тадашњом одговорном уредницом и медијском кућом тужио власник фирме СЦОМ из Фекетића потражујући 10 милиона динара одштете

“Поступао сам са дужном новинарском пажњом и два дана сам чекао изјаву друге стране да бих завршио причу, али је нисам добио. Позвао сам уредника, рекао да је у питању ’врућа прича’, да другу страну немамо, а да је вероватно и нећемо имати и тада смо објавили прилог“, рекао је у свом исказу на јучерашњем суђењу новинар РТВ Војводина Предраг Ћурчија, против кога је тужбу због повреде угледа и нанет душевни бол поднео власник фирме СЦОМ Владимир Врбашки.

Тужба којом се тражи обештећење од чак 10 милона динара поднета је и против РТВ Војводина и у то време главне и одговорне уреднице Марјане Јовић. Врбашки је тужио због прилога емитованог у јулу 2016. године у коме се говорило о станарима објекта бивше Прве управе у Гакову у његовом власништву, који су данима били без струје и воде.  

У свом исказу Ћурчија је навео да се радило о теми од интереса за јавност, о којој су извештавали и други медији. По његовом мишљењу, реч је била о класичном примеру лоше приватизације државног предузећа, а ту тему је годинама пратио. Прилог је настао када је добио позив од грађана који су данима били без струје и воде.

„Сачекали су нас старци, жене и деца који су остављени без струје и воде у становима који су били у поступку за откуп, а чији је власник био господин Врбашки. Фактурисао им је енормне рачуне за струју и воду, а пошто нису плаћали, комуналије су им искључене. Ја нисам рекао да они нису били у обавези да плаћају те рачуне“, навео је у свом исказу Ћурчија.

Ћурчија наводи да је потом отишао до управе предузећа да потражи Владимира Врбашког. Пошто га није нашао оставио је поруку портиру и замолио да га позове, јер је желео да чује и његову страну приче. Пошто се Врбашки није јавио, следећег јутра послао је питања на имејл адресу његове фирме. Одговор није добио и уз консултацију са уредником, одлучили су да се прилог емитује.

Предраг Ћурчија је додао да му није јасно чиме је Врбашки повређен, осим евентуално изјавом да је познат по томе што је његова фирма узурпирала више од 2.500 хектара државних ораница. Наводи да је до информације дошао пратећи годинама дешавања у фирми Граничар из Гакова са којом је тужиочева фирма склопила уговор о пословно-техничкој сарадњи о заснивању пољопривредне производње семенске пшенице на 2.500 хектара државног земљишта.

„Тај уговор је закључен без лицитације, без учешћа Министарства пољопривреде и плаћања накнаде за коришћење државног земљишта“, изјавио је Ћурчија.

На изјаву заступника тужиоца да они уговор поседују, Ћурчија је навео да претпоставља да се ради о уговору закљученом ретроактивно после одлуке Владе да се свим „узурпаторима државног земљишта“ призна затечено стање.

Сведок, сниматељ РТВ-а Владимир Илић у својој изјави потврдио је да поменутог дана био са колегом Ћурчијом када је отишао до управе предузећа покушавајући да ступи у контакт са Врбашким, као и да је био присутан када је оставио портиру број телефон и замолио да му се јави.

Наредно суђење заказано је за 3. фебруар 2022. године, када би требало да буде саслушана и тужена Марјана Јовић, као и предложени сведоци.    

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси