Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Новинар Бете и сниматељ Н1 дали изјаве поводом напада и претњи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 03. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Новинар Бете и сниматељ Н1 дали изјаве поводом напада и претњи

Извештач новинске агенције Бета Жикица Стевановић дао је јуче у Првом основном јавном тужилаштву изјаву како је у полицијском пребијању током јулских демонстрација у Београду задобио повреде и посекотине по целом телу.

У уторак, 2. марта изјаву је у Другом основном јавном тужилаштву дао и Денијал Дабић, сниматељ Н1 телевизије, а поводом претњи које је адвокат Предрага Колувије Светислав Бојић крајем децембра прошле године упутио новинарки телевизије Н1 Јелени Зорић.

Како је Жикица Стевановић рекао за УНС, изјаву је дао на позив Тужилаштва, а поновио је исказ који је прошле године дао полицији. Добио је информацију да полиција спроводи истрагу, али да још нема нових сазнања.

Стевановић је у јулским демонтрацијама задобио повреде и посекотине по целом телу у парку Ташмајдан, када га су га припадници полиције пресрели, а затим у два наврата ударали, иако им је јасно нагласио да је новинар и показао новинарску легитимацију.

„Како су ме ударали почео сам рефлексно да падам, због удараца, али и да бих им показао да не пружам отпор. Иако сам се спустио на земљу, наставили су да ме туку. Колико њих, тачно не знам. Судећи по траговим пендрека од листова ногу до леђа и главе можда двојица, можда тројица“, рекао је тада новинар Бете за УНС и додао да је после неколико тренутака, док је био на земљи, дошао још један припадник МУП-а који га је такође ударао.

„Мислио сам да ће ми тај жандарм рећи да останем ту, али он је почео да ме бије. Викао сам да сам новинар, а он ме је на то опсовао. Ударио ме је још пар пута, док сам лежао у крви“, рекао је Стевановић, који је био полазник Новинарске школе Удружења новинара Србије.

У уторак, 2. марта изјаву је у Палати правде дао и Денијал Дабић, сниматељ Н1 телевизије, а поводом претњи које је адвокат Предрага Колувије Светислав Бојић крајем децембра прошле године упутио новинарки телевизије Н1 Јелени Зорић.

Сниматељ Н1 потврдио је УНС-у да је 2. марта дао изјаву, али није желео да коментарише детаље свог исказа.

Светислав Бојић, један од адвоката Предрага Колувије, оптуженог за производњу и трговину наркотицима, пренео је Јелени Зорић наводну Колувијину поруку: "Зорићка ме уништава и растура њеним извештавањем, али се ја Богу молим за њено здравље" и додао да "није добро прошао ко год се о Пеђу огрешио".

Подсетимо, Удружење новинара Србије осудило је и реаговало и на нападе на новинаре на демонстрацијама у Београду и на претње Јелени Зорић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси