Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Почиње изношење доказа по тужби Мирјане Николић због отказа у Радио Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 03. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Почиње изношење доказа по тужби Мирјане Николић због отказа у Радио Београду

У београдском Првом основном суду сутра ће почети изношење доказа у поступку у ком скупштински извештач Мирјана Николић оспорава отказ који је добила пре скоро две године и тражи да се врати на посао у Радио Београд.

Шта се догодило 16. априла 2019. године и да ли је отказ законит утврђиваће суд годину дана, колико је предвиђено да првостепени поступак траје. Оно што се из судских списа зна је да је јавни сервис разлог за отказ искусној новинарки нашао у дешавањима из само једног дана. 

Мартиновићева изјава

Мирјана Николић је тог дана извештавала из Народне скупштине, укључивала се уживо у програм, а затим на свом радном месту у редакцији Првог програма Радио Београда радила на прилогу за „Новости дана“ за који је имала мање од сат времена, пише у тужби.

Прилог који је припремала за вести садржао је изјаве тадашње председнице скупштине Маје Гојковић и представника посланичких група који су код ње били на консултацијама.

Како је уредница Ђурђица Драгаш Вуковљак месецима понављала да треба да прати уређивачку политику телевизије, пише у тужби, Николићева ју је позвала и питала да ли треба чекати и изјаву Александра Мартиновића, шефа посланичке групе СНС-а, пошто је ТВ екипа РТС-а већ отишла. На одговор да сама процени, пише даље у тужби, новинарка је остала и у Радио дошла са снимљеном Мартиновићевом изјавом.

„По доласку у Радио направљен је договор са уредником „Новости дана“ Слободаном Петровићем, у присуству уреднице Ђурђице Драгаш Вуковљак, да пусти све снимљене говорнике“, пише у тужби.

Недуго затим уредница је дошла у канцеларију код новинарке с питањем има ли снимак Александра Мартиновића, на шта је новинарка одговорила да има и указала да треба у кратком року да припреми прилог, када је, према тужби, Ђурђица Драгаш Вуковљак почела да виче како има право да пита, да је уредник и да мора да зна где је новинарка била.

Расправа новинарке и уреднице је потрајала. У два наврата, како пише у тужби, на позив уреднице, до радног места новинарке долазио је главни уредник Првог програма Радио Београда Срђан Бошковић.

„Бошковић је дошао у редакцију и почео толико гласно да виче да су га чуле и колеге из других редакција и забранио тужиљи да настави рад, упркос томе што је тужиља све време покушавала да објасни да је тражене снимке издвојила“, наведено је у тужби.

Прилог је по одлуци главног уредника урадила друга новинарка, која није тог дана била у скупштини, а Мирјани Николић је позлило. Извештај хитне помоћи која је дошла у редакцију да јој пружи помоћ, такође је приложен суду.   

Одговор послодавца

У одговору на тужбу ЈМУ РТС наводи да је решење којим је отказан уговор о раду законито, да су повреде радне обавезе и радне дисциплине, што се ставља новинарки-репортерки на терет, регулисане Уговором о раду, Колективним уговором за ЈМУ РТС и Кодексом о понашању запослених.

„Тужиља није претрпела никакве нападе на њену личност и интегритет и није било дискриминације тужиље. Нико није натерао тужиљу на повређивање радних обавеза и радне дисциплине“, пише у одговору на тужбу у којој се оспорава опис догађаја од 16.4.2019. године како је наведен у тужби.

У Образложењу Решења о отказу уговора о раду пише да је „по повратку са радног задатка на питање уредника рубрике да ли је снимила Александра Мартиновића шефа посланичке групе СНС, пошто се претходно изјаснила да нема потребе да остаје на његовој конференцији за новинаре, именована дрско одговорила да прекине да је испитује где је била и шта је радила“.

Питање Вучићу

За отказ новинарки Мирјани Николић у Радио Београду јавност је сазнала пре годину и по дана, на округлом столу судова части УНС-а и НУНС-а, када је пред бројним новинарима који су дискутовали о праву на изношење личног става испричала како је остала без посла у јавном сервису.

„Поставила сам питање, које се није свидело Радио Београду, на конференцији која је ишла уживо. Годину дана терора сам проживела да бих добила отказ због неке намештене свађе“ рекла је Николићева тада пред учесницима округлог стола и навела да је питање било упућено „сви знамо коме“.

У преписци која је после округлог стола уследила на сајту УНС-а из Првог програма Радио Београда негирали су да је Николићева отказ добила због постављеног питања, навели су да је отпуштена годину дана касније због повреде радне обавезе и непоштовања радне дисциплине - несавесног и немарног обављања радне обавезе, непрофесионалног односа према раду и непридржавања хијерархије.

Новинарка је одговорила да је управо на округлом столу говорио адвокат да је пракса послодавца да, уколико му се не свиди јавно иступање новинара, нађе начин да му из другог разлога да отказ и да се углавном позову на кршење дисциплине.

Вежба у Никинцима

У јулу 2018. године Мирјана Николић је извештавала са војне вежбе у Никинцима којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Тада се, како каже, надовезала на питање новинара Н1 који је тражио да Вучић одговори хоће ли подржати иницијативу опозиције за смену Вјерице Радете због погрдног твита о Хатиџи Мехмедовић.

„Почео је да релативизује и није одговорио, а ја сам онда питала зашто не одговори. Почео је да виче, да пита ко сам ја, да се представим, да скинем слушалице кад разговарам са њим. Рекла сам да не вичем него тако причам. Он је опет почео да виче на мене и ја сам онда рекла ’ау брате’. Морам да нагласим да се то у директном преносу једва чуло јер сам стајала доста далеко од Вучића, али су они од тога направили ћитав случај“, испричала је Николићева УНС-у.

После тога, рекла нам је Николићева, једно је време радила мање важне теме, затим је поново почела да добија озбиљније задатке, али се знало, ништа није било написмено, да је забрањено да буде у истом прилогу у којем је Вучић.

Поново је после неколико месеци почела да извештава из Скупштине, све до 16. априла 2019. године, дана о ком ће се расправљати на суду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси