Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Симоновић осуђен на четири године и три месеца затвора због паљења куће Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

23. 02. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Симоновић осуђен на четири године и три месеца затвора због паљења куће Милана Јовановића

Бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић у првостепеном поступку осуђен је на казну затвора од четири године и три месеца као наручилац паљења куће новинара Милана Јовановића. Владимир Михаиловић осуђен је на четири године, а Александар Маринковић на четири године и три месеца.

Судија Другог основног суда у Београду Славко Жугић данас је прогласио да је Драгољуб Симоновић крив јер је са умишљајем подстрекивао бившег полицајца из Гроцке Владимира Михаиловића на паљење куће Милана Јовановића, а он трећеоптуженог Игора Новаковића. Александра Маринковића ангажовао је Новаковић да изврши напад, рекао је судија. О жалбама на ову пресуду одлучиваће Апелациони суд, а тужилац најављује да ће је поднети јер сматра да су за овакав чин потребне најстроже казне. 

Тужилаштво је, подсетимо, тражило максималну затворску казну за Драгољуба Симоновића од осам година, пет година за Владимира Михаиловића и шест година за Александра Маринковића који у бекству више од годину дана.

Пресуда је изречена две године и два месеца после подметања пожара, 12. децембра 2018. године, који су Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин срећом преживели. Саопштавајући одлуку, судија је рекао да ће казне бити умањене за време које су првостепено осуђени провели у притвору. Изрицање осуђујуће пресуде праћено је аплаузом новинара који су били у судници.

Право на дом

Паљењем куће оштећенима Милану Јовановићу и Јели Дељанин угрожено је људско право на дом, гарантовано Европском конвенцијом о људским правима, а таква последица треба да се сматра тешким делом, био је изричит судија Славко Жугић, који је истакао да је прошао трновит пут кроз овај кривични поступак.

Бурну рекацију адвоката одбране и Драгољуба Симоновића изазвале су речи судије да су управо они опструисали процес током читавог суђења, после којих су адвокати одбране и Симоновић из протеста изашли из суднице. Судија је, потом, најавио, да ће због њихових увреда међу којима је и оптужба да он суди по налогу председника државе, покренути правне поступке како би одбранио част и достојанство тог суда.

Образлажући пресуду, судија је рекао да Александар Маринковић признао да је на предлог Игора Новаковића, који му је обећао да ће му отписати дуг и додатно га наградити, бацио „Мотоловљев коктел“ на аутомобил Јовановића, паркиран у гаражи, претходно разбивши прозор гараже. Судија је рекао да је ово додатно потврђеном признањем Бојане Цветковић Шијачки, која га је довезла до места напада, те и изјавом Игора Новаковића.

Подсећајући на изјаву Игора Новаковића који је променио свој исказ пред судом, накнадно рекавши да му је изнуђено да каже да је Симоновић крив и то тако што је извођен из притвора, судија је рекао да то не стоји, јер он није негирао да је саучесник, већ да Маринковићу није тражио да запали, већ оштети аутомобил.

Судија је предочио и да није логично и природно могуће да је другоокривљени Владимир Михаиловић тражио од Игора Новаковића да се само оштети аутомобил Јовановића, а да га је Александар Маринковић тек тако запалио. Суд није поверовао Владимиру Михаиловићу да је под обманом тужиоца признао да је Симоновић наложио паљење аутомобила.

Судија је закључио да за ову пресуду није било од значаја да ли је Милан Јовановић новинар и објаснио да се на суђењу то није ни доказивало. Теза тужилаштва била је да се Јовановић због истраживачких текстова замерио Симоновићу док је био председник општине Гроцкa.

Трауме остају

Оштећени Милан Јовановић и Јела Дељанин задовољни су овом пресудом и мисле да су казне одговарајуће за починиоце, док је тужилац изјавио да ће поднети жалбу на њу јер сматра да је паљење куће чин који треба да буде најстроже кажњен.

„Очигледно да наручиоца овога дела није заштитила партијска књижица. Жао ми је што ми се ово догодило, али прихватам да будем жртва ако ће вама, млађима да буде боље у вашем раду, да не морате да стрепите за оно што радите, већ да часно и поштено обављате свој посао“, рекао је Јовановић, који се захвалио на донацијама за обнову куће. Без донација, грађана и новинара из Србије и света, рекао је, био би бескућник целог живота.

Јела Дељанин изјавила је кратко за УНС да јој много значи ова пресуда, јер су победили. „Мирно спавати сигурно нећу и даље имам страх, трауме остају“, истакла је она.

Заменик тужиоца Предраг Миловановић, пак, наглашава да је ово тек прво полувреме, да треба да се сачека правноснажна одлука суда, али да није задовољан свим сегментима пресуде, те најавио жалбу на пресуду у погледу кривичне санкције.

„Затражио сам максималну казну затвора од осам година за првоокривљеног Симоновића, тражио сам строже казне и за друге окривљене. Подсетићу вас и да је првоокривљени у завршним речима рекао да ако га осуде да треба да буде максимална казна затвора, томе ћу допринети кроз ову жалбу“, рекао је он.

УНС: Расветлити убиства новинара

Струка је, пак, сагласна да је ово важна пресуда за заштиту новинара, али да је забрињавајуће то што није расветљен напад на уредника грочанског портала Жиг инфо Жељка Маторчевића, који је само два месеца пре паљење куће тешко претучен у Лештанима, на путу до посла, јер се паљење куће можда не би ни десило.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић испред Палате правде изјавио је да је решавање случаја паљења куће Милана Јовановића показало да „држава може да заштити новинаре када хоће“, али и да овај случај показује како  новинари морају да буду јединствени да би се изборили са свим притисцима и нападима.

„Државу још једном позивам да коначно приведе крају случај убиства Милана Панића, да тражи одговорност за убиство 16 радника РТС-а 1999, као и да помогне у истрагама убистава српских и албанских новинара на Косову и Метохији од 1998. до 2005. године“, рекао је Радомировић.

Председник Комисије за истраживања убиства новинара Веран Матић сматра да је херој овог суђења судија, да му треба одати признање, јер је успео да се избори са опструкцијама. „Можемо бити задовољни, иако ће сви рећи да је могла бити и строжа казна“, рекао је Матић.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић рекао је да би требало појачати казне првостепено осуђенима за паљења куће новинара Милана Јовановића, али да је он „победник“ јер је показао како треба бити новинар.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси