Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Пресуда за паљење куће Милана Јовановића 23. фебруара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

11. 02. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Пресуда за паљење куће Милана Јовановића 23. фебруара

Изрицање пресуде за паљење куће новинара Милана Јовановића заказано је за 23. фебруар, пошто су данас пред Другим основним судом у Београду окривљени и њихови адвокати изнели завршне речи, чиме је закључен главни претрес у овом судском процесу.

Док тужилаштво тражи најстрожу казну од осам година затвора за Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка, који се терети да је наложио паљење куће новинара, одбрана је у завршним речима тражила ослобађајућу пресуду. Одбрана је, први пут од почетка суђења, данас оштећенима упутила жаљење због онога што им се десило.

Адвокати Драгољуба Симоновића у завршној речи оспоравали су став јавног тужиоца са претходног рочишта да је мотив бившег председника општине Гроцка био то што је Јовановић писао критичке текстове о њему и наводили да Јовановић „по њиховој дефиницији“ није новинар. Медији су унапред донели пресуду Симоновићу не поштујући претпоставку невиности, изјавили су, а све је то заправо потекло из врха полиције.

А сам Симоновић тврди да му се суди као да је „шеф терористичке организације“, те да тужилац „покушава да докаже недоказиво“ - да је његов мотив било Јовановићево извештавање. „Да ли је ико видео било који текст Јовановића који је написао о мени, а који би сугерисао да бих због тога био љут? Такав текст не постоји“, рекао је Симоновић, додавши да је тек пошто је оптужен почео да „проучава“ текстове на порталу „Жиг инфо“ и да подноси тужбе против новинара и уредника.

Бивши председник општине Гроцка тврди и да никада није био у сукобу са Јовановићем, као ни са једним новинаром, а имао је на „стотину конференција“, али да оштећени Јовановић „није новинар“. Када је оптужен за паљење куће, каже, лично је инсистирао да се пронађу кривци. „Ишао сам код начелника полицијске станице Гроцка. Позвао сам синовца да ухапси починиоца да се скине љага са мог имена, јер сам био под медијском тортуром, а он је то и урадио“, изјавио је Драгољуб Симоновић.

Његов адвокат Ивица Вуковић рекао је да тужилац у завршним речима није анализирао доказе, већ се бавио дисквалификацијом Симоновића, а да су те речи пре свега осмишљене како би се „задивила и импресионирала лаичка јавност“. „Тужилаштво није доказало да је Милан Јовановић новинар, није прибавило нити један текст у којем се спомиње Симоновић, а то је био наводни мотив окривљеног“, изјавио је тај адвокат, апострофирајући да је Јовановић у медијима износио неистине, па отуда и потиче анимозитет Симоновића према Јовановићу.

Адвокат Вуковић рекао је и да се тужилаштво „водило вољом врха полиције“ како би Симоновић, који је у сукобу са челницима полиције, био на оптуженичкој клупи, али да су се тој хајци придружили и медији, преко уредника који су „сарадници полицијских безбедносних структура“.  „Уместо да тужилаштво ради на јачању полицијске државе требало би се да се усмери ка јачању правне. Шта ако је Симоновић жртва политичког обрачуна у врху полиције, а да је при томе Јовановић, као бивши полицајац, злоупотребљен за то?“, питао је овај адвокат.

Другоокривљени Владимир Михаиловић је током овог судског процеса променио исказ у корист Драгољуба Симоновића. Он је, наиме, дао исказ у полицији у дану када је ухапшен да му је Симоновић обећао 1.500 евра да запали аутомобил Јовановићу, док је на суђењу рекао да је тај исказ измислио јер је био под притиском и уценама високих званичника МУП-а.

„Јасно сам видео да ако не оптужим Симоновића, да ћемо и супруга и ја робијати, а да ће ми децу одузети. Осетио сам да немам излаз. Тужилац ми је гарантовао да ако признам да је Симоновић крив да ћу бити у кућном притвору шест месеци и да ћу остати у служби“, рекао је данас Михаиловић који је признао да је хтео да се „оштети аутомобил Јовановићу – разбију стакла, изгребе“, те да ће то Симоновић „ценити“, иако му ништа није тражио.

Његова адвокатица Александра Златић оспоравала је правну квалификацију из оптужнице да је Михаиловић „посредник у подстрекивању“, те да такав термин не познаје судска пракса, као и да он није могао да утиче на свест и вољу осталих окривљених – Игора Новаковића и Александра Маринковића.

Никола Михајловић, адвокат Александра Маринковића који се терети да је непосредни извршилац напада на кућу новинара, казао је да су овог окривљеног, којем се суди у одсуству, осудили чак и окривљени, не поштујући претпоставку невиности. Он, међутим, одбацује наводе тужилаштва да је Маринковић због тога што је у бекству утицао на овај судски поступак. „То не може бити отежавајућа околност. Он није утицао да се овај поступак пролонгира“, рекао је овај адвокат, који сматра да је затражена казна за Маринковића висока, с обзиром на то да он није знао да је Милан Јовановић новинар.

Тужилац је, подсетимо, тражио осам година затвора за Симоновића, шест за Маринковића, док је за Михаиловића предложио пет година затвора. Поступак против Игора Новаковића средином јануара је раздвојен након што се његов адвокат на рочишту није појавио, а није послао ни замену.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси