Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Прекршајни апелациони суд укинуо пресуду против „Недељника“ због откривања идентитета малолетника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

28. 01. 2021.

Аутор: К. К. Н. Извор: УНС

Прекршајни апелациони суд укинуо пресуду против „Недељника“ због откривања идентитета малолетника

Прекршајни апелациони суд у Београду укинуо је пресуду првостепеног суда којом је главни уредник „Недељника“ Вељко Лалић оглашен одговорним да је малолетника учинио препознатљивим у тексту под насловом „Није то ‘Ма то су деца, тога је увек било’, моја Лена је остала инвалид после туче у школи“.

Суд је предмет вратио на поновно одлучивање због битних повреда одредби прекршајног поступка, с обзиром на то да се у првостепеној пресуди наводи да је текст објављен у недељнику НИН, а не „Недељник“, као и чињенице је првостепени суд тврдио да је Лалић одговорни уредник листа, иако је он главни уредник, што се, наводи се, може проверити у импресуму листа. 

Подсетимо, Захтев за покретање прекршајног поступка Прекршајном суду поднело је Министарство културе и информисања крајем 2019. године, због текста који је објављен у штампаном издању и на сајту „Недељника“. 

Текст представља исповест Милице Сретеновић, мајке мале Лене, која је у октобру 2018. доживела мождани удар после јаког ударца у главу њеног вршњака, а Министарство је поступак покренуло сматрајући да је њиме малолетник учињен препознатљивим, те да је тиме прекршен Закон о јавном информисању и медијима.

„Окривљени Вељко Лалић одговоран је што је у медију НИН од 21. новембра 2019. године на 38, 39, 40 и 41. страници и електронском издању медија 22. новембра 2019. године, на интернет адреси малолетник приказан препознатљивим у информацији која може да повреди његово право или интерес, чиме је поступио противно одредби члана 80 став 2 Закона о јавном информисању и медијима“, навео је Прекршајни суд у првостепеној пресуди и Лалићу изрекао опомену и обавезао га да плати трошкове поступка у износу од 5 хиљада динара. 

Лалић је у првостепеном поступку, наводи се у пресуди, оспорио наводе из захтева за покретање поступка и навео да је мајка девојчице сама контактирала редакцију, као и да идентитет девојчице није откривен, те да је показана дужна новинарска пажња прописана законом.

Подсетимо, након што је добио захтев за покретање прекршајног поступка, Вељко Лалић је на сајту "Недељника" објавио отворено писмо Министарству културе и информисања у ком је написао да „да у својој новинарској каријери није био у већем шоку“.

„Ленина мајка контактирала нас је након чега је наша новинарка отишла у Крагујевац, и по свим новинарским правилима и кодексима, урадила ову за нас веома важну, али не тиражну или сензационалну вест. Контактирана је школа, направљна исповест са мајком мале девојчице, са посебном пажњом да се њен интерес било где не угрози. Ову тему из ’Недељника’ преузели су многи медији, као и телевизије са националном фреквенцијом. За разлику од многих ’Недељник’ је, управо супротно свему што каже Министарство културе, до краја штитио индентитет девојчице, не објављујући њене слике за које смо имали одобрење да их објавимо, или било шта што би открило идентитет девојчице“, навео је тада Лалић.

Будући да је нова министарка културе и информисања Маја Гојковић најавила да ће повући све кривичне пријаве против медија које је ово Министарство поднело у мандату Владана Вукосављевића, УНС је Министарство упитао да ли се повлачење пријава односи и на прекршајне поступке против медија, као и да ли је и колико пријава до сада повучено. Одговор до објављивања овог текста нисмо добили. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси