Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одбрана окривљених за паљење куће новинара тражи изузеће председника Другог основног и Вишег суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

19. 01. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Одбрана окривљених за паљење куће новинара тражи изузеће председника Другог основног и Вишег суда

Адвокатица Владимира Михаиловића, другооптуженог у судском процесу за паљење куће новинара Милана Јовановића, тражила је данас изузеће председника Другог основног суда у Београду, као и изузеће председника београдског Вишег суда, након што је саопштена одлука да судија Славко Жугић остаје у овом поступку.

Адвокатица Зора Добричанин Никодијевић рекла је да је судија Жугић „најгрубље прекршио право на одбрану“ оптуженог Михаиловића. „Тражим изузеће свих у овој згради“, изјавила је она, додавши да током тридесетогодишње адвокатске каријере није тражила „толика изузећа“. Добричанин Никодијевић је рекла да „не види разлог за брзину и панику“ у овом судском поступку. „Вама је циљ да осудите Драгољуба Симоновића и Владимира Михаиловића“, рекла је судији.

Oдбрана тврди да су „убрзавањем“ процеса оптужени лишени права на одбрану. Оштећена страна, међутим, две године чека судски епилог.

На данашњем рочишту обе стране чекале су адвокатицу окривљеног Михаиловића двадесетак минута како би суђење почело. То, међутим, није било њено прво кашњење у суђењу за паљење куће новинара, али је данашње сигурно било најдуже.

Током чекања да рочиште почне, адвокати одбране добацили су судији да би суђење окривљеном Михаиловићу требало да раздвоји од осталих. Тиме су адвокати одбране алудирали на одлуку судије са претходног рочишта, када је раздвојио поступак од трећеоптуженог Игора Новаковића зато што се његов адвокат није појавио.

Када се адвокатица Добричанин Никодијевић напослетку појавила, судија је најавио завршне речи али је захтев ове адвокатице за изузеће председника Другог основог и Вишег суда у Београду одложио завршну фазу суђења за паљење куће новинара.

Суђењу је присуствовао и Веран Матић, председник Комисије за истраживања убистава новинара, на којег је кашњење адвокатице такође оставило снажан утисак. „Мислим да је данас Зора Добричанин врхунски демонстрирала опструкцију суђења чињеницом да је толико каснила, као и на скоро сваком суђењу. То је непоштовање суда, правног процеса. Захтеви за изузеће свих могућих из ове зграде, како је рекла, очигледно је занимају као темељ за опструкцију испуњавања правде“, рекао је за УНС Матић.

Он каже да „одбрана очигледно не жели да се суђење икада заврши“. „Надам се да ће правосудни систем наћи механизам да се избори са тим и да ћемо добити пресуду“, нагласио је Матић.

Оштећени Милан Јовановић, новинар Жиг инфа који је на суђењу дошао са супругом Јелом Дељанин, исцрпљен многобројним одлагањима рочишта, за УНС наводи да „не види крај“ суђењу за паљење његове куће. „Очекујем да ће се одбрани остварити жеље да судију испрате у пензију и да овај судски поступак крене испочетка. Њихова једина одбрана је опструкција суђења“, наводи он.

Коментаришући данашње кашњење адвокатице, Јовановић каже да оно представља изигравање правде, као и да се поставља питање да ли је такво понашање у складу са етиком адвоката.

Следеће рочиште заказано је за 1. фебруар, а новинар није оптимиста да ће се на њему отићи корак даље у овом процесу.

Милану Јовановићу, седамдесетогодишњем новинару Жиг инфа и бившем полицајцу, имовина је у подметнутом пожару изгорела у децембру 2018. године. Суђење окривљенима - бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, бившем полицајцу из Гроцке Владимиру Михаиловићу, Игору Новаковићу и Александру Маринковићу почело је у априлу 2019. године. Маринковић, који је окривљен да је директни извршилац за кривично дело је у бекству, а суди му се у одсуству. На прошлом рочишту, подсетимо, судија је раздвојио поступак против Игора Новаковића од осталих окривљених.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси